Τα αμύθητα πλούτη ενός πρώην πλέον προέδρου

Τα αμύθητα πλούτη ενός πρώην πλέον προέδρου Facebook Twitter
0

Ο Χόσνι Μουμπάρακ που παραιτήθηκε το απόγευμα, κάτω από την πίεση των διαδηλωτών αφήνοντας σε οικτρή οικονομική κατάσταση το μεγαλύτερο μέρος του αιγυπτιακού λαού , είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Πλουσιότερος από επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Σόρος. Η περιουσία του αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Όχι σε μετοχές και "χρυσά χαρτιά", που η αξία τους ανεβοκατεβαίνει στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά σε "σταθερή" περιουσία που συμπεριλαμβάνει πανάκριβα ακίνητα και 'παλάτια' στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και φυσικά στην Αίγυπτο όπου ο Μουμπάρακ έχει αμύθητη περιουσία.

Πως όμως απέκτησε την αμύθητη περιουσία του ο  Μουμπάρακ? Με έναν απλό καπιταλιστικό τρόπο (που μπορεί να μην μας είναι και τόσο άγνωστος).

Όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80' η Αίγυπτος πτώχευσε από το εξωτερικό της χρέος και οδηγήθηκε σε αναδιάρθρωση με την έγκριση του κλαμπ του Παρισιού, ο "ευλογημένος' από τις ΗΠΑ και τη Δύση κος Μουμπάρακ προέβη σε μυστικές συμφωνίες με τους δανειστές ( οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι) οι οποίοι προκειμένου να επιτρέψουν τη διαγραφή τμήματος του χρέους εξασφάλισαν τον οικονομικό και επιχειρηματικό έλεγχο της Αιγύπτου.

Στα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός ο οποίος μετέφερε τον πλούτο που δημιουργήθηκε πρώτα στους δανειστές και στους συνεργάτες τους και στη συνέχεια στην ελίτ της Αιγύπτου που συνεργαζόταν μαζί τους με την ευλογία του Μουμπάρακ και ως εκλεκτοί του.

Ο Μουμπάρακ λάμβανε ποσοστά όχι μόνο από τους δανειστές και τους συνεργάτες τους αλλά και από τους Αιγύπτιους εκλεκτούς, πολλά από τα οποία τα επένδυε με αποτέλεσμα τα συνολικά του έσοδα να ανέρχονται περίπου στα 4-5 εκ δολάρια ημερησίως για διάστημα 30 ετών.

Στο ίδιο διάστημα ο λαός έμενε να μοιράζεται  ψίχουλα αλλά φοβόταν να ξεσηκωθεί. Χρειάστηκε η διεθνής οικονομική ύφεση, η κρίση τροφίμων του 2008 και η κρίση τροφίμων του 2011 για να οδηγήσει το λαό στην απόλυτη πείνα και να προκαλέσει την επανάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες η Αίγυπτος βαφόταν με αίμα, ο Μπουμπάρακ φρόντιζε όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε μετά την αποχώρηση του να είναι αδύνατο να μπορέσει οποιοσδήποτε να του δεσμεύσει την περιουσία του. Σήμερα παραιτήθηκε. Το πιθανότερο είναι να το έκανε, έχοντας τελειώσει τις "δουλειές" του (ενώ κάποιοι άλλοι προετοίμαζαν την "ομαλή" διάδοχη κατάσταση).

Και ο αιγυπτιακός λαός πανηγυρίζει ελπίζοντας:

Πηγή : XrimaNews.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM