Συνάντηση Ζελένσκι με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας, στο Κίεβο

Συνάντηση Ζελένσκι με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας, στο Κίεβο Facebook Twitter
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απόψε συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας, στο Κίεβο. 

Πρόκειται για τους πρώτους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. 

Η δημοσιογράφος Χάνα Λιουμπάκοβα δημοσίευσε στο Twitter βίντεο από τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα. 

Νωρίτερα, ο Πολωνός και ο Τσέχος πρωθυπουργός δημοσίευσαν στα social media φωτογραφίες, στους οποίους κάθονται γύρω από τραπέζι, κοιτάζοντας χάρτες. Μαζί τους ήταν και ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Καζίνσκι. 

«Εδώ, στο Κίεβο που μαστίζεται από τον πόλεμο, γράφεται ιστορία. Εδώ η ελευθερία μάχεται ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ κρέμεται από μία κλωστή το μέλλον μας. Η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία, που μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια φίλων. Φέραμε αυτό το μήνυμα στο Κίεβο σήμερα», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στην ανάρτησή τους. 

Οι ηγέτες των τριών χωρών φέρεται να ταξίδεψαν με τρένο από τα πολωνικά σύνορα, μια διαδρομή τουλάχιστον επτά ωρών έως την ουκρανική πρωτεύουσα. Τόσο οι ίδιοι όσο και ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, ανέφεραν ότι οι τρεις πρωθυπουργοί έφτασαν στο Κίεβο εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, οι τρεις ηγέτες δεν είχαν πάρει τις «ευλογίες» της ΕΕ για αυτό το ταξίδι. 

Αυτή η επίσκεψη, που έχει ιδιαίτερα ισχυρό συμβολισμό, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τον βομβαρδισμό του Κιέβου. Τις προηγούμενες ώρες επλήγη εργοστάσιο όπλων, κοντά στο κέντρο του Κιέβου, όπως και κτίρια με κατοικίες στα δυτικά και τα βόρεια της πρωτεύουσας. 

Ο βομβαρδισμός του εργοστασίου, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε καταστήματα και κτίρια, ήταν ο πρώτος στο κέντρο του Κιέβου από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. 

Το ταξίδι των τριών ηγετών έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της ανατολικής Ευρώπης να πιέσει την ΕΕ έτσι ώστε να επεκταθούν οι κυρώσεις και να δοθεί μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως και να επισπευσθεί η ένταξη της χώρας στην Ένωση, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλούνται οι NYT. Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε υποσχέσεις που δεν θα μπορούν να τηρηθούν. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM