Αγνοούμενοι ή αιχμάλωτοι σχεδόν 66.000 Ουκρανοί - Ανάμεσά τους και άμαχοι

Συμβούλιο της Ευρώπης: Αγνοούμενοι ή αιχμάλωτοι σχεδόν 66.000 Ουκρανοί - Ανάμεσά τους και άμαχοι Facebook Twitter
Κατεστραμμένη κατοικία έξω από το Κίεβο μετά από ρωσική επίθεση / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ως αγνοούμενοι ή αιχμάλωτοι θεωρούνται 65.956 Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολίτες, σύμφωνα με ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). 

Όπως σημειώνει η PACE, σχεδόν 51.000 από αυτούς θεωρούνται αγνοούμενοι με βάση επαληθευμένα στοιχεία. «Στην πραγματικότητα, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος», αναφέρει το ψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τη ρωσική αιχμαλωσία, το ένα τρίτο εξακολουθεί να θεωρούνται αγνοούμενοι «επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία δεν παρείχε έγκαιρα πληροφορίες για την τύχη τους, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεών της».

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές τόνισαν ότι κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος ήθελαν να είναι «η φωνή των αιχμαλώτων πολέμου και των αμάχων που κρατούνται στη Ρωσία ή στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας». Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σοκαρίστηκε από τα συμπεράσματα διεθνών οργανισμών που παρείχαν στοιχεία για τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων σε βάρος Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων.

Η PACE κάλεσε «έντονα» τη Ρωσία να παραχωρήσει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και στις σχετικές δομές του ΟΗΕ πρόσβαση σε μέρη όπου κρατούνται Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου και άμαχοι, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο πολέμου.

Όσον αφορά τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στην Ουκρανία, 104 από τα 205 άτομα που ερωτήθηκαν από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ από τον Μάρτιο του 2023 ανέφεραν ότι υπέστησαν βασανιστήρια.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου. Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι στην Ουκρανία βρίσκονται 1.348 Ρώσοι αιχμάλωτοι, ενώ στην Ρωσία 6.465 Ουκρανοί αιχμάλωτοι.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: Αυτοί είναι οι 4 στόχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση για την έναρξη των επιχειρήσεων το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία» να πληγεί η Τεχεράνη
THE LIFO TEAM