Εκτάκτως θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της Πέμπτης, με θέμα την κατάσταση στην νοτιοδυτική Συρία. 

 

Τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε η Σουηδία, που προεδρεύει σε αυτό για τον Ιούλιο, και το Κουβέιτ, όπως τόνισε η σουηδική διπλωματική αντιπροσωπεία.

 

Στη νοτιοδυτική Συρία μαίνεται μια επιθετική εκστρατεία του συριακού στρατού, με τη στήριξη της Ρωσίας, ενάντια στους Σύρους αντάρτες, η οποία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 300.000 ανθρώπων.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ 270.000 και 330.000 Σύρων έχουν τραπεί σε φυγή από τις 19 Ιουνίου εξαιτίας των βομβαρδισμών που μαίνονται.

 

Στο μεταξύ, η Ιορδανία διατηρεί κλειστά τα σύνορά της με τη Συρία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Σύροι να έχουν εγκλωβιστεί.

 

«Περίπου 95.000 εκτοπισμένοι έχουν φθάσει κοντά στα ιορδανικά σύνορα αφού διέφυγαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στον νότο» της Συρίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011, ανέφερε νωρίτερα ο διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής της Ιορδανίας, ο στρατηγός Χάλεντ αλ-Μασάιντ.

 

Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές φοβούνται την παρουσία «μαχητών που διείσδυσαν μεταξύ των εκτοπισμένων».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP