Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι

Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι Facebook Twitter
EPA/ALAA AL-FAQIR
0

Την πρόθεσή του να διατηρήσει τα κλειστά σύνορα με τη Συρία επανέλαβε σήμερα ο στρατός της Ιορδανίας, την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι. 

Κατά χιλιάδες, οι Σύροι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες στο νότιο κομμάτι της χώρας και κατευθύνονται στα σύνορα με την Ιορδανία. 

«Περίπου 95.000 εκτοπισμένοι έχουν φθάσει κοντά στα ιορδανικά σύνορα αφού διέφυγαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στον νότο» της Συρίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011, ανέφερε ο διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής του χασεμιτικού βασιλείου της Ιορδανίας, ο στρατηγός Χάλεντ αλ-Μασάιντ. 

Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές φοβούνται την παρουσία «μαχητών που διείσδυσαν μεταξύ των εκτοπισμένων».

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τη βοήθεια του ρώσου συμμάχου τους, εξαπέλυσαν στις 19 Ιουνίου επίθεση για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων τομέων της νότιας επαρχίας Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Τα σύνορα είναι κλειστά και ο στρατός είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στη ροή των εκτοπισμένων. Φοβάται την παρουσία μαχητών που έχουν εισδύσει με όπλα και είναι μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες με πλαστά έγγραφα ταυτότητας», πρόσθεσε ο Ιορδανός στρατηγός.

Ο αλ-Μασάιντ είπε επίσης ότι έχει σταλεί και άλλη βοήθεια στους αποκλεισμένους Σύρους εκτοπισμένους, με την είσοδο στη νότια Συρία 86 φορτηγών που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Όπως είπε, ο στρατός διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε τρία σημεία των συνόρων και παρέχει ιατρική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη: τραυματίες από σφαίρες, σε εγκύους για να γεννήσουν, σε άρρωστα παιδιά.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε, με μια ανακοίνωση, την Ιορδανία να ανοίξει τα σύνορά της στους εκτοπισμένους «εκατομμύρια των οποίων έχουν αποκλειστεί χωρίς κατάλληλη στέγη στα σύνορα».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ντεράα με μια κλιμάκωση των επιθέσεων» που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, πρόσθεσε.

Προηγουμένως η Ιορδανία είχε δηλώσει πως τα σύνορά της θα παρέμεναν κλειστά και πως δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλους Σύρους.

Η Ιορδανία φιλοξενεί σχεδόν 650.000 καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο το Αμάν εκτιμά σε 1,3 εκατομμύριο τον αριθμό των προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα από τη Συρία από το 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM