Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι

Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι Facebook Twitter
EPA/ALAA AL-FAQIR
0

Την πρόθεσή του να διατηρήσει τα κλειστά σύνορα με τη Συρία επανέλαβε σήμερα ο στρατός της Ιορδανίας, την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι. 

Κατά χιλιάδες, οι Σύροι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες στο νότιο κομμάτι της χώρας και κατευθύνονται στα σύνορα με την Ιορδανία. 

«Περίπου 95.000 εκτοπισμένοι έχουν φθάσει κοντά στα ιορδανικά σύνορα αφού διέφυγαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στον νότο» της Συρίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011, ανέφερε ο διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής του χασεμιτικού βασιλείου της Ιορδανίας, ο στρατηγός Χάλεντ αλ-Μασάιντ. 

Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές φοβούνται την παρουσία «μαχητών που διείσδυσαν μεταξύ των εκτοπισμένων».

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τη βοήθεια του ρώσου συμμάχου τους, εξαπέλυσαν στις 19 Ιουνίου επίθεση για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων τομέων της νότιας επαρχίας Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Τα σύνορα είναι κλειστά και ο στρατός είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στη ροή των εκτοπισμένων. Φοβάται την παρουσία μαχητών που έχουν εισδύσει με όπλα και είναι μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες με πλαστά έγγραφα ταυτότητας», πρόσθεσε ο Ιορδανός στρατηγός.

Ο αλ-Μασάιντ είπε επίσης ότι έχει σταλεί και άλλη βοήθεια στους αποκλεισμένους Σύρους εκτοπισμένους, με την είσοδο στη νότια Συρία 86 φορτηγών που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Όπως είπε, ο στρατός διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε τρία σημεία των συνόρων και παρέχει ιατρική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη: τραυματίες από σφαίρες, σε εγκύους για να γεννήσουν, σε άρρωστα παιδιά.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε, με μια ανακοίνωση, την Ιορδανία να ανοίξει τα σύνορά της στους εκτοπισμένους «εκατομμύρια των οποίων έχουν αποκλειστεί χωρίς κατάλληλη στέγη στα σύνορα».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ντεράα με μια κλιμάκωση των επιθέσεων» που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, πρόσθεσε.

Προηγουμένως η Ιορδανία είχε δηλώσει πως τα σύνορά της θα παρέμεναν κλειστά και πως δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλους Σύρους.

Η Ιορδανία φιλοξενεί σχεδόν 650.000 καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο το Αμάν εκτιμά σε 1,3 εκατομμύριο τον αριθμό των προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα από τη Συρία από το 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM