Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι

Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι Facebook Twitter
EPA/ALAA AL-FAQIR
0

Την πρόθεσή του να διατηρήσει τα κλειστά σύνορα με τη Συρία επανέλαβε σήμερα ο στρατός της Ιορδανίας, την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι. 

Κατά χιλιάδες, οι Σύροι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες στο νότιο κομμάτι της χώρας και κατευθύνονται στα σύνορα με την Ιορδανία. 

«Περίπου 95.000 εκτοπισμένοι έχουν φθάσει κοντά στα ιορδανικά σύνορα αφού διέφυγαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στον νότο» της Συρίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011, ανέφερε ο διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής του χασεμιτικού βασιλείου της Ιορδανίας, ο στρατηγός Χάλεντ αλ-Μασάιντ. 

Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές φοβούνται την παρουσία «μαχητών που διείσδυσαν μεταξύ των εκτοπισμένων».

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τη βοήθεια του ρώσου συμμάχου τους, εξαπέλυσαν στις 19 Ιουνίου επίθεση για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων τομέων της νότιας επαρχίας Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Τα σύνορα είναι κλειστά και ο στρατός είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στη ροή των εκτοπισμένων. Φοβάται την παρουσία μαχητών που έχουν εισδύσει με όπλα και είναι μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες με πλαστά έγγραφα ταυτότητας», πρόσθεσε ο Ιορδανός στρατηγός.

Ο αλ-Μασάιντ είπε επίσης ότι έχει σταλεί και άλλη βοήθεια στους αποκλεισμένους Σύρους εκτοπισμένους, με την είσοδο στη νότια Συρία 86 φορτηγών που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Όπως είπε, ο στρατός διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε τρία σημεία των συνόρων και παρέχει ιατρική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη: τραυματίες από σφαίρες, σε εγκύους για να γεννήσουν, σε άρρωστα παιδιά.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε, με μια ανακοίνωση, την Ιορδανία να ανοίξει τα σύνορά της στους εκτοπισμένους «εκατομμύρια των οποίων έχουν αποκλειστεί χωρίς κατάλληλη στέγη στα σύνορα».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ντεράα με μια κλιμάκωση των επιθέσεων» που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, πρόσθεσε.

Προηγουμένως η Ιορδανία είχε δηλώσει πως τα σύνορά της θα παρέμεναν κλειστά και πως δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλους Σύρους.

Η Ιορδανία φιλοξενεί σχεδόν 650.000 καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο το Αμάν εκτιμά σε 1,3 εκατομμύριο τον αριθμό των προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα από τη Συρία από το 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM