Στην εισαγγελία ο Τραμπ: Επικαλέστηκε την 5η τροπολογία και αρνήθηκε να καταθέσει

Στην εισαγγελία ο Τραμπ: Επικαλέστηκε την 5η τροπολογία και αρνήθηκε να καταθέσει Facebook Twitter
Φωτ.: JIM LO SCALZO/POOL
0

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος και επικαλέστηκε την πέμπτη τροπολογία, κατά της αυτοενοχοποίησης, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στο γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Τις Τζέιμς.

Λίγο μετά την έλευσή του για κατάθεση, ο Τραμπ εξέδωσε μία μακρά ανακοίνωση καταγγέλλοντας την Τζέιμς ως «αποτυχημένη πολιτικό» και κατηγορώντας την πως «συνωμότησε σκόπιμα με άλλους» σε μια πολιτική εκστρατεία «ψαρέματος» εναντίον της οικογένειάς του.

«Ρώτησα, κάποτε "Εάν είσαι αθώος, γιατί επικαλείσαι την πέμπτη τροπολογία"» αναφέρει. «Σήμερα, ξέρω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Όταν η οικογένειά σου, η επιχείρησή σου και όλοι οι άνθρωποι που έχεις γύρω σου γίνονται στόχοι ενός αβάσιμου, πολιτικά υποκινούμενου κυνηγιού μαγισσών από δικηγόρους, εισαγγελείς και τα μέσα ενημέρωσης των fake news, δεν έχεις άλλη επιλογή». 

 

Ο Τραμπ συνέχισε αναφέροντας πως τη Δευτέρα έγινε «εισβολή» στο σπίτι του στο Μαρ-α- Λάγκο από το FBI «μόλις δύο ημέρες πριν από την κατάθεσή μου». Αυτό, όπως παρατηρεί, «έσβησε κάθε αβεβαιότητά που είχε». 

«Δεν έχω απολύτως καμία επιλογή, διότι η σημερινή κυβέρνηση και πολλοί εισαγγελείς σε αυτή τη χώρα έχουν χάσει κάθε ηθικό και δεοντολογικό όριο αξιοπρέπειας» κατήγγειλε και σημείωσε πως μετά και τη συμβουλή των νομικών του, «αρνήθηκα να απαντήσω στις ερωτήσεις στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των προνομίων που παρέχει σε κάθε πολίτη το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Η σημερινή του κατάθεση αναμενόταν εδώ και πολύ διάστημα και παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να σταματήσει η διαδικασία, τελικώς ο Τραμπ έφτασε μέχρι το γραφείο της εισαγγελέως. 

Γίνεται έρευνα σχετικά με το εάν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε σε οικονομική απάτη και παραβίασε τη φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική νομοθεσία.

Τα μεγαλύτερα παιδιά του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ και Ιβάνκα, έχουν ήδη καταθέσει. 

Με πληροφορίες από Insider

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM