Στη δημοσιότητα ο αποκαλυπτικός διάλογος Τραμπ – Ζελένσκι

Στη δημοσιότητα ο αποκαλυπτικός διάλογος Τραμπ – Ζελένσκι Facebook Twitter
EPA
1

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι που είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο.

O Τραμπ είχε κατηγορηθεί ότι πίεσε τον Ζελένσκι, με στόχο να δυσφημήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να δώσει στην δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος, ενώ η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε την έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά από τον Ουκρανό ομόλογό του να διερευνηθεί η υπόθεση για το κατά πόσο ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκλεισε μία «έρευνα» που διεξάγονταν για εταιρεία που εμπλεκόταν και ο γιος του. 

«Γίνεται συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν τι έχει γίνει, οπότε ό,τι μπορείτε να κάνετε με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν υπέροχο. Ο Μπάιντεν κυκλοφορεί και καυχιέται λέγοντας ότι σταμάτησε τη δίωξη οπότε αν μπορείτε να το δείτε. Ακούγεται απαίσιο», είπε στο τηλεφώνημα ο Τραμπ, σύμφωνα με τη συνοπτική παρουσίαση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Τραμπ αναρωτιέται τώρα μέσω Twitter αν οι Δημοκρατικοί θα ζητήσουν συγγνώμη. «Θα έπρεπε. Ήταν μία τέλεια κλήση. Πιάστηκαν απροετοίμαστο», σημειώνει σε τιτίβισμά του. 

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα του διάλογου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ζελένσκι:

Τραμπ: Θα ήθελα να μας κάνετε μια χάρη γιατί η χώρα μας έχει περάσει πολλά τελευταία και η Ουκρανία γνωρίζει πολλά σχετικά. (...) Θέλω να σας καλέσει εσάς και τους ανθρώπους σας ο Γενικός Εισαγγελέας και να ανακαλύψετε την αλήθεια. Όπως είδατε χθες, όλη αυτή η ανοησία ολοκληρώθηκε με μια "φτηνή" παράσταση από έναν άνθρωπο με το όνομα Ρόμπερτ Μιούλερ, μια ανεπαρκή παράσταση, αλλά λένε ότι πολλά από αυτά ξεκίνησαν με την Ουκρανία. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε, είναι σημαντικό να το κάνετε αν είναι πιθανό.

Ζελένσκι: Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία. (...) Για αυτόν τον λόγο, ανακάλεσα τον πρέσβη μας στις ΗΠΑ και θα αντικατασταθεί με έναν έμπειρο και ικανό πρέσβη, που θα εργαστεί σκληρά για να εξασφαλίσει ότι οι χώρες μας θα έρθουν πιο κοντά. (...) Θέλω να σας πω ότι είμαστε φίλοι. Είμαστε καλοί φίλοι κ.Πρόεδρε και εσείς έχετε φίλους στη χώρα μας ώστε να συνεχιστεί η στρατηγική μας συνεργασία. Επίσης, σχεδιάζω να συνεργαστώ με σημαντικούς ανθρώπους και πέρα από αυτή την έρευνα, εγγυώμαι ως ο πρόεδρος της Ουκρανίας ότι όλες οι έρευνες θα γίνουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Σας διαβεβαιώνω.

Τραμπ: Kαι κάτι άλλο. Ακούγονται πολλά για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε την δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν για αυτό, οπότε ό,τι μπορείτε να κάνετε με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν υπέροχο. Ο Μπάιντεν κυκλοφορεί και καυχιέται λέγοντας ότι σταμάτησε τη δίωξη οπότε αν μπορείτε να το δείτε. Ακούγεται απαίσιο.

Ζελένσκι: Κατανοώ και είμαι ενήμερος για την κατάσταση. Αφού έχουμε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή μας, ο επόμενος Γενικός Εισαγγελέας θα είναι 100% άνθρωπός μου, δικός μου υποψήφιος, που θα είναι αποδεκτός από τη Βουλή και θα ξεκινήσει στη θέση του Εισαγγελέα από τον Σεπτέμβριο. Αυτός ή αυτή θα ερευνήσει την υπόθεση, και ειδικά την εταιρεία που αναφέρατε σε αυτό το ζήτημα.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Εμένα πάντως ο Τραμπ θα μου μείνει στην μνήμη, σαν ο Αμερικανός Πρόεδρος με την πιο συχνή χρήση επιθέτων.Και μάλιστα αντιθετικών εννοιών σε ένα κείμενο, όπως εδώ "υπέροχο" - "απαίσιο", "σημαντικός" - "ανεπαρκής" κ.ά. πολλά.Όταν λείπει η ουσία, το ρίχνεις στα επίθετα...