Σπάνιο διακοσμημένο Στραντιβάριους του 1679 στο «σφυρί» - Στα $11 εκατ. η τιμή του

Σπάνιο διακοσμημένο Στραντιβάριους του 1679 στο «σφυρί» - Στα $11 εκατ. η τιμή του Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο βιολί του 1679 που έφτιαξε ο ξακουστός Ιταλός τεχνήτης, Αντόνι Στραντιβάρι, δημοπρατείται τον επόμενο μήνα, με την τιμή του να εκτιμάται πως θα φτάσει τα 11 εκατ. δολάρια

Το Στραντιβάριους «Hellier» είναι ένα από τα «πιο φίνα διακοσμημένα βιολιά που κατασκευάστηκαν ποτέ από τον Στραντιβάρι και ένα από τα ομορφότερα που υπάρχουν» σημειώνει ο οίκος δημοπρασιών Christie's. 

Διακοσμημένο με ιβουάρ διαμάντια και με χρυσό φινίρισμα, το βιολί έχει εκτιμώμενη τιμή 7,5-11,3 εκατ.δολ. 

Ο Στραντιβάρι κράτησε το πολύτιμο όργανο για 55 χρόνια, προτού το πουλήσει, το 1734, για 40 λίρες στον Σάμιουλ Χελιέρ από το Γόμπορν της Αγγλίας. 

«Περιμένω μεγάλο ενδιαφέρον για ένα τέτοιο όργανο καθώς είναι τόσο σπάνιο που προέρχεται από μουσείο» σημειώνει ο ειδικός βιολιών και σύμβουλος του Christie's, Φλόριαν Λέονχαρντ. 

Τα βιολιά του Στραντιβάρι είναι γνωστά στα πέρατα του κόσμου για την εξαίσια μαστοριά τους. Ακριβώς λόγω αυτής της αριστοτεχνίας τους κοστίζουν μεταξύ 8 - 20 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Λέονχαρντ. 

«Από τα περίπου 1.100 όργανα που έφτιαξε ο Στραντιβάρι στην καριέρα του, μόλις περίπου 10-12 είναι διακοσμημένα, και αυτό το το συγκεκριμένο θεωρείται από τους επιμελητές του Smithsonian ως το καλύτερα διατηρημένο σωζόμενο δείγμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της ο οίκος Christie's. 

Ο βιολονίστας Braimah Kanneh-Mason δοκίμασε το βαρύτιμο όργανο, χαρακτηρίζοντάς το «πανέμορφο». 

«Αυτού το είδους τα βιολιά συχνά συγκρίνονται με σπορ αυτοκίνητα. Πρέπει πρώτα να μάθεις να τα χειρίζεσαι, αλλά όταν μάθεις, σε ανταμείβουν απίστευτα» λέει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ