Σλοβακία: Κατάργηση της νομικής αναγνώρισης των τρανς ατόμων προβλέπει νομοσχέδιο

Σλοβακία: Κατάργηση της νομικής αναγνώρισης των τρανς ατόμων προβλέπει νομοσχέδιο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Σε πίεση βρίσκονται οι Σλοβάκοι βουλευτές για να απορρίψουν ένα νομοσχέδιο που βάζει τέλος στη νομική αναγνώριση φύλου η οποία ισχύει εδώ και δεκαετίες για τα διεμφυλικά άτομα.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που προωθείται από συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα, αναμένεται εντός ημερών. 

Η Διεθνής Αμνηστία αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης απηύθυναν έκκληση στους Σλοβάκους βουλευτές να μην υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως λένε, έρχεται σε σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε περάσει πριν από τρία χρόνια και στην Ουγγαρία του ακροδεξιού, Βίκτορ Όρμπαν

Σήμερα, στη Σλοβακία, κάθε πολίτης έχει έναν επίσημο «αριθμό γέννησης» που υποδεικνύει την ημερομηνία γέννησης και το φύλο του. Ο αριθμός αυτός μπορεί να βρεθεί στα επίσημα έγγραφα, όπως τα διαβατήρια.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, ο οποίος κέρδισε εύκολα την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών κατά την πρώτη του ανάγνωση τον περασμένο Μάρτιο, δεν θα είναι νομικά δυνατό να αλλάξει ο αριθμός γέννησης για να προσδιορίσει διαφορετικό φύλο χωρίς επιβεβαιωτικό «χρωμοσωμικό τεστ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του αριθμού γέννησης ήταν κατοχυρωμένη στη Σλοβακία από την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού

Τοπικές οργανώσεις υγείας και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ καταδίκασαν το σχέδιο νόμου ως επίθεση στα δικαιώματα των τρανς ατόμων. 

«Τα τρανς άτομα έχουν πρόσβαση στη νομική αναγνώριση του φύλου τους στη Σλοβακία για περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά το σλοβακικό κοινοβούλιο προτείνει τώρα να αλλάξει τη νομοθεσία και να καταργήσει αυτό το δικαίωμα. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα μέλη του σλοβακικού κοινοβουλίου να απορρίψουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Ράντο Σλόμποντα, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Σλοβακίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM