ΟΗΕ: «Κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα»

ΟΗΕ: «Κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Το όραμα οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, προτάσσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας.

Στην αρχή του μηνύματος του, ο γενικός γραμματέας περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. «Σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, διώξεις, ρητορική μίσους, αδικία, ακόμη και ανοιχτές δολοφονίες», αναφέρει.  Επίσης, επισημαίνει πως οπισθοδρομικοί νόμοι συνεχίζουν να ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλο τον κόσμο, «τιμωρώντας τα απλώς και μόνο επειδή είναι αυτά που είναι».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος κατέστησε σαφές πως «κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολύτιμες αξίες μας». Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να οπισθοδρομήσουμε».

Στη συνέχεια, ο Γκουτέρες στο μήνυμά του τόνισε πως τα Ηνωμένα Έθνη «στέκονται σταθερά στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και θα συνεχίσουν να εργάζονται έως ότου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια γίνουν πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους». 

Παράλληλα, ανανέωσε την έκκλησή του προς όλα τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσουν την ποινικοποίηση των συναινετικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και των διεμφυλικών ατόμων.

Το να είσαι ο εαυτός σου «δεν πρέπει ποτέ να είναι έγκλημα», σημειώνει και συμπληρώνει: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Ανήκουν σε κάθε μέλος της ανθρώπινης οικογένειας - ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιον αγαπούν».

Αναφερόμενος στο φετινό θέμα της διεθνούς ημέρας «Πάντα Μαζί: Ενωμένοι στη διαφορετικότητα», ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τον κόσμο να μιλήσει με μία φωνή για την εξάλειψη του στίγματος, των διακρίσεων, των επιβλαβών πρακτικών και της συχνά θανατηφόρας βίας που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM