Σκληραίνει τη γραμμή ο Τραμπ: Περισσότερες δαπάνες για άμυνα, λιγότερες για ανθρωπιστικούς λόγους

Σκληραίνει τη γραμμή ο Τραμπ: Περισσότερες δαπάνες για άμυνα, λιγότερες για ανθρωπιστικούς λόγους Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τη Δευτέρα την πρότασή της για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019, που επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να μειώσει τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα περάσουν από τα 612 δισεκ. δολάρια το 2018 στα 686 δισεκ. δολάρια το 2019, δηλαδή ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου θα αυξηθεί κατά 10% και πλέον, ενώ οι μειώσεις των δαπανών για ανθρωπιστικούς και διπλωματικούς σκοπούς θα είναι δραστικές.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν κρύβει ότι σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στην Άμυνα με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η αύξηση των δαπανών έχει σκοπό να αποφευχθεί η απώλεια «του στρατιωτικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και της Ρωσίας», κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις δυνατότητες της Ουάσινγκτον για την «αποτροπή» δυνητικών επιθέσεων αλλά και για «τη χρήση ισχύος σε στρατηγικής σημασίας περιοχές-κλειδιά», εξήγησε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπονται δαπάνες για 25.900 επιπλέον στρατιωτικούς και επενδύσεις για την απόκτηση αεροσκαφών, πλοίων, χερσαίων συστημάτων και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε δεν αναμένεται να εγκριθεί ως έχει, δίνει πάντως μια σαφή εικόνα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το Κογκρέσο εργάζεται ήδη για έναν προϋπολογισμό για το 2018 και το 2019, κατόπιν μιας συμφωνίας ανάμεσα στους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς στη Γερουσία. Στις τάξεις των αμερικανών κοινοβουλευτικών, η απαίτηση περί μείωσης των δαπανών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δύσκολα θα βρει υποστηρικτές.

«Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε έναν προϋπολογισμό 39,3 δισεκ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2019 για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID)», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Για το 2018, το ποσό που είχε ζητήσει η κυβέρνηση ήταν 37,6 δισεκ. δολάρια. Αν το Κογκρέσο εγκρίνει το ποσό αυτό, η μείωση των δαπανών θα φθάσει το 30% σε σύγκριση με τα 55,6 δισεκ. δολάρια του 2017.

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί και των δύο παρατάξεων θεωρούν όμως ότι μια τέτοια δρακόντεια μείωση είναι επικίνδυνη για την αμερικανική διπλωματία, η οποία εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες για διάφορες διεθνείς κρίσεις.

Οι δαπάνες για την ασφάλεια των πρεσβειών, την ανέγερση ή τη συντήρησή τους θα περάσουν από το 1,42 δισεκ. δολάρια το 2018 στο 1,66 δισεκ. δολάρια το 2019. Η πρόβλεψη αυτή καταγράφεται καθώς ο Λευκός Οίκος αξιώνει να επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής της αμφιλεγόμενης απόφασής του για τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM