Σάντρο Κάστρο: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ που συνεχίζει την «επανάσταση» στο Instagram

Σάντρο Κάστρο: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ που συνεχίζει την επανάσταση στο Instagram Facebook Twitter
Ο Σάντρο είναι ίσως το πιο κοντά που έχει φτάσει ποτέ ο κουβανικός λαός στο να γνωρίσει πραγματικά την οικογένεια Κάστρο από μέσα.
0


Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ 
Φιντέλ Κάστρο είναι διάσημος στην πατρίδα του. Δεν διαθέτει τις πολιτικές και στρατιωτικές ικανότητες του παππού του, αλλά έχει μεγάλη επιρροή ως influencer που κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι ντυμένος στο χακί και στο πράσινο της ελιάς όπως ο παππούς του, αλλά προτιμά τις ποδοσφαιρικές φανέλες της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το «νέο πρόσωπο» της Κουβανικής Επανάστασης είναι ένας δημιουργός περιεχομένου, με πάνω από 115.000 followers στο Instagram. Κάποιοι λένε ότι,  περισσότερα από 60 χρόνια μετά, αποτελεί την «παραμορφωμένη γκριμάτσα» του καστροϊκού ιδεαλισμού. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι απλώς ένα προϊόν της φυσικής πορείας του αποτυχημένου κοινωνικού πρότζεκτ της Κούβας. Και υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι η βαλβίδα που επιτέλους θα σκάσει και θα πυροδοτήσει την αλλαγή στην Κούβα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Σάντρο Κάστρο είναι σήμερα ο πιο πολυσυζητημένος εν ζωή Κάστρο στο νησί. Ο Σάντρο, 33 ετών σήμερα, γεννήθηκε όταν ο παππούς του ήταν 65 ετών. Η Κούβα είχε μόλις χάσει την ΕΣΣΔ ως τον κύριο εμπορικό εταίρο της και έμπαινε στη μακρά νύχτα της λεγόμενης «Ειδικής Περιόδου», από την οποία, κατά πολλούς τρόπους, δεν έφυγε ποτέ.  

 Κάποιοι έχουν αρχίσει να λένε ότι, από όλους τους Κάστρο, θα προτιμούσαν τον Σάντρο ως τον επόμενο πρόεδρο της Κούβας, θεωρώντας ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και τον κόσμο από οποιονδήποτε άλλον με αυτό το επίθετο.

Ο Σάντρο –ο οποίος καπνίζει με υπερηφάνεια πούρα Habanos, οδηγεί Mercedes-Benz και πετάει τακτικά με μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα– γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια χώρα με διακοπές ρεύματος, ελλείψεις τροφίμων, μια διαρκή οικονομική κρίση και χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. Είδε μεγάλο μέρος της γενιάς του να μεταναστεύει, στη μεγαλύτερη έξοδο που συνέβη στη χώρα από τον θρίαμβο της επανάστασης. Είναι γιος της Ρεμπέκα Αρτεάγα και του Αλέξις Κάστρο Σότο ντελ Βάγε, μηχανικού τηλεπικοινωνιών και ενός από τα πέντε παιδιά του Φιντέλ με τηνΝτάλια Σότο ντελ Βάγε, τη γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του Κουβανού ηγέτη μέχρι το θάνατό του. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιδιωτική ζωή της οικογένειας και αυτό είναι κάτι που επιδίωξε ο Φιντέλ από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία. Λέγεται μάλιστα ότι η οικογένειά του ελάχιστα συναναστρεφόταν με εκείνη του αδελφού του, Ραούλ Κάστρο.

Μπορεί ο Φιντέλ να διαχώριζε την προσωπική από την υπηρεσιακή του ζωή, πολλοί απόγονοί του όμως έκαναν το παν για να απομυθοποιήσουν σταδιακά αυτή την εικόνα. Ο γιος του Αντόνιο Κάστρο έχει θεαθεί να πλέει με γιοτ στη Μυκόνο, η ανιψιά του Μαριέλα Κάστρο να τρώει αστακό σε πολυτελή θέρετρα και να κυκλοφορεί με τσάντες Louis Vuitton. Άλλα μέλη της οικογένειας, όπως ο Ραούλ Γκιγιέρμο, εγγονός και επικεφαλής της προσωπικής ασφάλειας του Ραούλ Κάστρο - απολάμβαναν ανοιχτά πολυτελή πάρτι στις ενοικιαζόμενες επαύλεις τους.

Σάντρο Κάστρο: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ που συνεχίζει την επανάσταση στο Instagram Facebook Twitter
Ο Σάντρο σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram με τις σημαίες της Κούβας και του Μεξικού, δηλώνει τη συμπαράστασή του στους μετανάστες όλου του κόσμου.

Ο Σάντρο είναι ίσως το πιο κοντά που έχει φτάσει ποτέ ο κουβανικός λαός στο να γνωρίσει πραγματικά την οικογένεια Κάστρο από μέσα. Τα τελευταία χρόνια έχει «ανοίξει» την ιδιωτική του ζωή στο κοινό, παρουσιάζοντας τα πολυτελή αυτοκίνητά του, τα πάρτι που διοργανώνει και τη νυχτερινή ζωή στο EFE Bar, το οποίο του ανήκει. Κάποιοι μάλιστα έχουν αρχίσει να λένε ότι, από όλους τους Κάστρο, θα προτιμούσαν τον Σάντρο ως τον επόμενο πρόεδρο της Κούβας, θεωρώντας ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και τον κόσμο από οποιονδήποτε άλλον με αυτό το επίθετο. Άλλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να σκέφτονται γι' αυτόν ο θείος του Ραούλ Κάστρο ή ο σημερινός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Ο Σάντρο προκαλεί αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στους επικριτές του καθεστώτος όσο και στους υποστηρικτές του. Ο ίδιος δεν κατέχει και δεν επιδιώκει κανένα πολιτικό αξίωμα –  αντίθετα, περιγράφει τον εαυτό του ως «επιχειρηματία», «απλό άνθρωπο» και «νεαρό Κουβανό επαναστάτη». Ο κόσμος πιστεύει ότι ο Σάντρο υπάρχει επειδή ο παππούς του δεν υπάρχει πια – ή πιο σωστά, ότι ο Σάντρο είναι η απόδειξη της απουσίας του παππού του. Και κατ' επέκταση, της παραδοχής ότι ούτε ο Ραούλ Κάστρο, που είναι πλέον 94 ετών, θα υπάρχει για πολύ ακόμα. Το επώνυμο Κάστρο – τώρα στην τρίτη γενιά του– μοιάζει να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από το έπος του 1959 και από τον ιδρυτικό μύθο της επανάστασης. Λες και ο Σάντρο είναι κάπως λιγότερο… Κάστρο. Κάποιοι αναρωτιούνται αν αυτό είναι το τέλος. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα απάντηση.

Με στοιχεία από El Pais

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν συνάντησα στην Κούβα την οικογένεια, τους συντρόφους και την Ελληνίδα νύφη του Τσε Γκεβάρα

Σεμίνα Διγενή / Όταν συνάντησα στην Κούβα την οικογένεια, τους συντρόφους και την Ελληνίδα νύφη του Τσε Γκεβάρα

Η Σεμίνα Διγενή θυμάται δύο ταξίδια της στην Κούβα, όπου είχε συνομιλήσει με τα παιδιά του Τσε Γκεβάρα, καθώς και με τους Αλμπέρτο Γρανάδο και Χοσέ Ραμόν Φερνάντες.
ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Πριν από 60 χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο έφτανε θριαμβευτής στη Νέα Υόρκη αλλάζοντας για πάντα την ιστορία του στυλ

Μόδα & Στυλ / Πριν από 60 χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο έφτανε θριαμβευτής στη Νέα Υόρκη αλλάζοντας για πάντα την ιστορία του στυλ

Ο νεαρός Κουβανός επαναστάτης ήταν αυτός που εισήγαγε το αθάνατο “radical chic” στυλ στην εμφάνιση, γεφυρώνοντας στυλιστικά το πνεύμα των Μπιτ με την επερχόμενη γενιά της αντικουλτούρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM