Σαγιέντ Σαντάατ: Ένας Αφγανός πρώην υπουργός που πλέον δουλεύει ως διανομέας στη Γερμανία

Σαγιέντ Σαντάατ: Ένας Αφγανός πρώην υπουργός που πλέον δουλεύει ως διανομέας στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Ο Σαγιέντ Σαντάατ ήταν υπουργός Επικοινωνιών του Αφγανιστάν προτού μεταναστεύσει στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα εργάζεται ως διανομέας φαγητού στη Λειψία. 

Κάποιοι στην πατρίδα του, λέει, τον επέκριναν επειδή έπιασε μια τέτοια δουλειά, αφότου είχε διατελέσει μέλος της κυβέρνησης για δύο χρόνια, έως το 2018. Όμως, για εκείνον η δουλειά είναι δουλειά. 

«Δεν έχω κάτι να νιώσω ένοχος», δηλώνει ο 49χρονος, ενώ στέκεται δίπλα στο ποδήλατο με το οποίο κάνει delivery. «Ελπίζω κι άλλοι πολιτικοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να δουλεύουν με τον κόσμο αντί απλά να κρύβονται», συμπλήρωσε. 

Η περίπτωση του Σαντάατ έχει κερδίσει ιδιαίτερη προβολή εν μέσω του χάους στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Φίλοι και συγγενείς του είναι ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μαζί με χιλιάδες άλλους που προσπαθούν να επιβιβαστούν σε πτήσεις εκκένωσης ή να διαφύγουν με άλλους τρόπους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, οι αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 130% από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μεταναστών και Προσφύγων. 

Με πτυχίο στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, ο Σαντάατ ήλπιζε να βρει μια σχετική δουλειά στη Γερμανία. Όμως, με δεδομένο ότι δεν γνώριζε τη γλώσσα, είχε ελάχιστες πιθανότητες. «Η γλώσσα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι», τονίζει ο 49χρονος που έχει και βρετανική υπηκοότητα. 

Τώρα, κάθε ημέρα παρακολουθεί τετράωρο μάθημα γερμανικών προτού ξεκινήσει την εξάωρη βάρδιά του ως διανομέας τροφίμων, δουλειά που έπιασε αυτό το καλοκαίρι. «Οι πρώτες ημέρες ήταν συναρπαστικές αλλά δύσκολες», περιγράφει, αναφερόμενος στη δυσκολία να μάθει να κινείται με το ποδήλατο στην κίνηση της πόλης. «Όσο περισσότερο κυκλοφορείς και συναντάς ανθρώπους, τόσο περισσότερα μαθαίνεις», συμπληρώνει. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM