Reuters: O Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Reuters: O Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής, στην πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών από την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλέστηκε σήμερα μια «ανακοίνωση» που αναμένεται αύριο, Σάββατο, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει. Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ.

Όπως μετέδιδαν από χθες αμερικανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον όρο Γενοκτονία αύριο Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου γενοκτονία, μιλώντας για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ. Εάν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αυτό θα αποτελεί τεράστια ηθική υποστήριξη για τον λαό μας, δήλωσε ο 46χρονος Χασμίκ Μαρτιροσιάν, ο οποίος συμμετείχε απόψε στην πορεία του Γερεβάν. Η Αρμενία ζητά εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών που ορίζονται στα αρμενικά με τον όρο Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΑΒΑΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ισπανία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, εν μέσω κρίσης καυσίμων και απορριμμάτων στην Αβάνα

Στην Αβάνα, η έλλειψη πετρελαίου έχει αρχίσει να παραλύει ακόμη και την αποκομιδή απορριμμάτων, με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και τις αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα
THE LIFO TEAM
Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διεθνή / Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει επίσημα ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Νέο βιβλίο αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι ο Ουίλιαμ του έχει επιτεθεί σωματικά

Στα απομνημονεύματά του ο πρίγκιπας Χάρι είχε ισχυριστεί ότι ο Ουίλιαμ τον άρπαξε από το γιακά και τον έριξε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, λόγω διαφωνίας που ξεκίνησε για τη Μέγκαν Μαρκλ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΤΖΙΟΥΦΡΕ, ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δεν διέψευσε ποτέ πως ο πρίγκιπας Άντριου είχε σεξουαλική σχέση με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε

Ένα email του 2015 περιλαμβάνει τον ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι ο πρίγκιπας Άντριου είχε «συναινετική σεξουαλική σχέση» με τη Βιρτζίνια Τζούφρε, έναν ισχυρισμό που ο Τζέφρι Έπσταϊν δεν αμφισβήτησε
THE LIFO TEAM