Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό σε νοσοκομείο του Ισραήλ - «Πρώτη φορά στα χρονικά»

Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό σε νοσοκομείο του Ισραήλ - «Πρώτη φορά στα χρονικά» Facebook Twitter
Κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό σε νοσοκομείο του Ισραήλ - Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι «για πρώτη φορά» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους ένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας δέχθηκε μια «μεγάλη» κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό, αναγκάζοντας το νοσοκομείο να χρησιμοποιήσει «εναλλακτικά συστήματα» για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Το Ισραήλ «βιώνει μια εντελώς απροσδόκητη μεγάλη επίθεση» με λυτρισμικό, δήλωσε ο Ουγκάλ Ούνα, διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνόδου με θέμα τη διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση των επιθέσεων με λυτρισμικό.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, αλλά αυτή δεν φαίνεται πολύ ενδεδειγμένη», δήλωσε ο Ούνα, σημειώνοντας ότι είναι «η πρώτη φορά στο Ισραήλ» που ένα νοσοκομείο γίνεται στόχος αυτού του τύπου επίθεσης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Hillel Yaffe στη Χαντέρα, στο κεντρικό Ισραήλ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της «ότι χρησιμοποιεί εναλλακτικά συστήματα για τη θεραπεία ασθενών» μετά την επίθεση.

Τι είναι το λυτρισμικό

Το λυτρισμικό (ransomware) είναι τύπος κακόβουλου λογισμικού που εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας σε εταιρείες ή άτομα, κλειδώνοντας τα συστήματα υπολογιστών τους ή κρυπτογραφώντας το περιεχόμενό τους και αξιώνοντας λύτρα για να τα ξεκλειδώσει και να αποδώσει εκ νέου την πρόσβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ισραηλινή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας τον Ιούλιο, μία στις πέντε επιχειρήσεις στο Ισραήλ είχε γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων, προκαλώντας ζημιές στο 20% των περιστατικών.

Νοσοκομεία άλλων χωρών έχουν ήδη υποστεί κυβερνοεπιθέσεις με λυτρισμικό, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ