«Τσουχτερό» πρόστιμο θα πληρώσει Γερμανός συνταξιούχος που είχε στο σπίτι του μεγάλο οπλοστάσιο, το οποίο περιελάμβανε και τανκ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

Ο 84χρονος, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, καταδικάστηκε για παράνομη οπλοκατοχή. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 250.000 ευρώ

 

Το τανκ και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν βρεθεί στο σπίτι του συνταξιούχου στην πόλη Χέικεντορφ το 2015. Ο στρατός βοήθησε για την απομάκρυνση του οπλοστασίου του. 

 

Πέρα από το πρόστιμο και την ποινή, το δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο 84χρονος θα πρέπει να πουλήσει ή να δωρίσει σε μουσείο ή συλλέκτη το τανκ και ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του συνταξιούχου, ένα αμερικανικό μουσείο ενδιαφέρεται για την αγορά του τανκ τύπου Panther. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν το πιο αποτελεσματικό τανκ της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

Επίσης, αρκετοί Γερμανοί συλλέκτες έχουν προσεγγίσει τον ηλικιωμένο για άλλα αντικείμενα της συλλογής του- μεταξύ των οποίων αυτόματα τουφέκια και πιστόλια- δήλωσε ο δικηγόρος του, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. 

 

Αστυνομικοί του Χέικεντορφ έκαναν έφοδο στο σπίτι του συνταξιούχου το 2015, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν από συναδέλφους τους από το Βερολίνο, που είχαν κάνει νωρίτερα έρευνα εκεί, για έργα τέχνης που είχαν κλέψει οι ναζί. 

 

Περίπου 20 στρατιώτες χρειάστηκαν σχεδόν 9 ώρες για να απομακρύνουν από το σπίτι το τανκ, που δεν είχε ερπύστριες. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κάποιο χειμώνα ο συνταξιούχος είχε χρησιμοποιήσει το Panther ως εκχιονιστικό. 

 

Με πληροφορίες από ΒΒC