Πρίγκιπας Φρέντερικ: Ποιος είναι ο 55χρονος που θα γίνει βασιλιάς της Δανίας

Πρίγκιπας Φρέντερικ: Ποιος είναι ο 55χρονος που θα γίνει βασιλιάς της Δανίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ένας «επαναστάτης» νέος που εξελίχθηκε σε οικογενειάρχη ο οποίος ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Έτσι περιγράφει ο Guardian τον πρίγκιπα Φρέντερικ, ο οποίος θα γίνει βασιλιάς της Δανίας. 

Χθες, η μητέρα του- η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄- αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει τον θρόνο και ο 55χρονος πρίγκιπας Φρέντερικ θα τη διαδεχθεί. 

Αυτό θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου, 52 χρόνια από τη στιγμή που έγινε βασίλισσα. Δεν θα γίνει επίσημη τελετή στέψης του πρίγκιπα Φρέντερικ, παρά μόνο μια ανακοίνωση. Η 83χρονη είναι η μοναδική βασίλισσα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης- μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ- καθώς διαδέχθηκε τον πατέρα της το 1972. 

Πρίγκιπας Φρέντερικ: Ο «επαναστάτης» νέος και τα πάρτι 

Ο μελλοντικός βασιλιάς της Δανίας είναι η ενσάρκωση της χαλαρής, φιλελεύθερης μοναρχίας της χώρας, σημειώνει ο Guardian. 

Παθιασμένος με το περιβάλλον, ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ καθιερώθηκε στη σκιά της εξαιρετικά δημοφιλούς μητέρας του ως προασπιστής της Δανίας και των προσπαθειών της να βρει λύσεις για την κλιματική κρίση. 

«Όταν έρθει η ώρα, θα οδηγήσω το πλοίο», είχε πει σε ομιλία το 2022, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ενθρόνιση της μητέρας του. «Θα σε ακολουθήσω, όπως εσύ ακολούθησες τον πατέρα σου», συμπλήρωσε. 

Ο πρίγκιπας Φρέντερικ είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι στα νιάτα του. «Δεν ήταν ένας επαναστάτης με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά ως παιδί και νέος ένιωθε πολύ άβολα με την προσοχή των ΜΜΕ και την επίγνωση ότι θα γινόταν βασιλιάς», επεσήμανε η Γκίτε Ρέντερ, ειδική σε ό,τι αφορά στη βασιλική οικογένεια της Δανίας. «Απέκτησε αυτοπεποίθηση μόνο περίπου στα 25 του χρόνια», συμπλήρωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Δυσαρεστημένος γιατί οι γονείς του τον παραμελούσαν επειδή εκπλήρωναν τις βασιλικές υποχρεώσεις του, αναζήτησε παρηγοριά στα γρήγορα αυτοκίνητα και θεωρούνταν ένας κακομαθημένος πρίγκιπας των πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. 

Το παρατσούκλι «Pingo» 

Όμως, αυτή η εικόνα άρχισε να αλλάζει μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Άαρχους το 1995, με μάστερ στις πολιτικές επιστήμες. Έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Ως φοιτητής πέρασε για ένα διάστημα και από το Χάρβαρντ, με το ψευδώνυμο Φρέντερικ Χένρικσεν

Στην αλλαγή του συνέβαλε η εκπαίδευσή του στις ένοπλες δυνάμεις. Υπηρέτησε στους βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού- όπου είχε το ψευδώνυμο «Pingo» (από το πιγκουίνος- και ήταν ένας από τους μόλις τέσσερις εκ των 300 νεοσύλλεκτων που πέρασαν όλες τις δοκιμασίες το 1995. 

Το 2000 πήρε μέρος σε μια τετράμηνη αποστολή με σκι- 3.500 χιλιομέτρων- στη Γροιλανδία. Η τολμηρή πλευρά του τον έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο, έπειτα από ατυχήματα με έλκηθρο και δίκυκλο, ενώ η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί, χάρη και στο Royal Run, ετήσιους αγώνες που ξεκίνησαν το 2018. 

Πρίγκιπας Φρέντερικ: «Δεν θέλω να κλειστώ σε ένα φρούριο»

«Δεν θέλω να κλειστώ σε ένα φρούριο. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου, ένας άνθρωπος», είχε πει κάποτε ο πρίγκιπας Φρέντερικ, τονίζοντας πως θα εμμείνει σε αυτή τη στάση ζωής ακόμη και αφού γίνει βασιλιάς. 

«Είναι αθλητικός τύπος, πηγαίνει σε συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάτι που τον κάνει ακόμη πιο προσιτό και από τη μητέρα του», σημείωσε η Ρέντερ. 

Γνώρισε τη σύζυγό του, τη Μέρι Ντόναλντσον- μια δικηγόρο από την Αυστραλία- σε μπαρ στο Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2000. Εκείνη έχει δηλώσει πως όταν τον συνάντησε, δεν γνώριζε ότι ήταν ο πρίγκιπας της Δανίας. 

«Έπειτα από μισή ώρα κάποιος με πλησίασε και είπε “ξέρεις ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;”», έχει πει σε συνέντευξή της. Οι δυο τους έχουν προσπαθήσει να δώσουν στα τέσσερα παιδιά τους μια όσο το δυνατόν πιο «φυσιολογική» ανατροφή, μεταξύ άλλων στέλνοντάς τα κατά κύριο λόγο σε δημόσια σχολεία. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό θρίλερ: Πώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε στόχος έρευνας σε Ελβετία νήσο του Τζέρσεϊ

Διεθνή / Δικαστικό θρίλερ: Πώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε στόχος έρευνας σε Ελβετία νήσο του Τζέρσεϊ

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά: οι αρχές του Τζέρσεϊ ερευνούν τα δισεκατομμύρια της Sibneft και τις offshore συναλλαγές του Ρώσου ολιγάρχη
LIFO NEWSROOM
«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM