Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως»- σε υπουργικό επίπεδο- για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρχέλι ανακοίνωσε αυτή την εξέλιξη- που αναμενόταν- μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Πολύ ικανοποιημένος που οι χώρες- μέλη σήμερα έφτασαν σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», έγραψε στο Τwitter, συγχαίροντας τις δύο χώρες, ενώ επεσήμανε ότι αυτή η κίνηση «στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια: το μέλλον σας είναι στην ΕΕ».

 

Ο Επίτροπος επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις, πέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα και επέδειξαν σοβαρή δουλειά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

 

«Σπουδαία νέα για τα δυτικά Βαλκάνια και την ΕΕ», ήταν η αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν την απόφαση αυτή την εβδομάδα», συμπλήρωσε ενώ και αυτή με τη σειρά της επεσήμανε ότι το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σχολίασε στο Twitter ότι η απόφαση για τη διεύρυνση της ΕΕ είναι μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη.