Πώς ο Σκοτ Μόρισον έχασε τον έλεγχο του λογαριασμού του στο WeChat

Πώς ο Σκοτ Μόρισον έχασε τον έλεγχο του λογαριασμού του στο WeChat Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στο WeChat, το 2019, ήταν προεκλογικής περίοδος και έλεγε ότι έτσι θα μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τους Κινεζο-Αυστραλούς. 

Τώρα όμως φαίνεται ότι όχι μόνο ο Μόρισον έχει αποκλειστεί από τον λογαριασμό του στην κινεζική εφαρμογή μηνυμάτων, αλλά και ότι πλέον αυτός είναι υπό τον έλεγχο κινεζικής εταιρείας, με διαφορετικό όνομα και φωτογραφία. 

Οι αναρτήσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού υπάρχουν ακόμη, όπως και οι 76.000 followers του. Όμως η αποκάλυψη, που πρώτη έκανε η Daily Telegraph Αυστραλίας, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις μελών του κόμματος του Μόρισον και κάποιοι χαρακτηρίζουν «πειρατεία» την απώλεια του λογαριασμού στο WeChat. 

Άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί κατηγορούν την κινεζική πλατφόρμα ότι επιχειρεί να παρέμβει στις επικείμενες εκλογές στην Αυστραλία, καταπνίγοντας την ελευθερία της έκφρασης. Παράλληλα, το θέμα αυτό έχει προκαλέσει συζήτηση για το αν θα έπρεπε οι βουλευτές να χρησιμοποιούν το WeChat για να επικοινωνούν με τους 1,2 εκατομμύρια κατοίκους της Αυστραλίας που είναι κινεζικής καταγωγής. 

«Προσπάθεια παρέμβασης»

Ο Τζέιμς Πάτερσον, γερουσιαστής του κόμματος του Μόρισον και πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας, δήλωσε ότι η αρπαγή του λογαριασμού του πρωθυπουργού ήταν μια προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «να παρέμβει στη Δημοκρατία μας και να φιμώσει την ελευθερία του λόγου μας». 

Σημείωσε παράλληλα ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Άντονι Αλμπανίς έχει ακόμη τον λογαριασμό του στο WeChat. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μία ξένη, απολυταρχική κυβέρνηση, να παρέμβει στη δημοκρατία μας και να θέσει τους όρους της δημόσιας συζήτησης στην Αυστραλία», επεσήμανε ο Πάτερσον. 

Δεν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ανάμειξη στην απώλεια του λογαριασμού του Μόρισον, σημειώνουν οι New York Times. Συνήθως, όταν κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι έρχονται σε σύγκρουση με το Πεκίνο, εξαφανίζονται οι λογαριασμοί τους στα social media και η λογοκρισία διαγράφει όποια αναφορά σε εκείνους ή στις αναρτήσεις τους, επισημαίνει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα. 

Πώς χάθηκε ο λογαριασμός

Σύμφωνα με τον Πάτερσον, η ομάδα του Μόρισον άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα σύνδεσης στον λογαριασμό από τα μέσα του 2021. Η κυβέρνηση με επιστολή προς του WeChat ζήτησε από την πλατφόρμα να αποκαταστήσει τον λογαριασμό, αλλά μάταια, σύμφωνα με τον Πάτερσον. 

Η τελευταία ανάρτηση του Αυστραλού πρωθυπουργού στην πλατφόρμα έγινε τον Ιούλιο του 2021, στην οποία περιέγραφε την οικονομική στήριξη σε κατοίκους που είχαν χάσει τη δουλειά τους λόγω των lockdown της πανδημίας. 

Λόγω του κανονισμού του WeChat ότι οι δημόσιοι λογαριασμοί πρέπει να καταχωρούνται από Κινέζο, ο Μόρισον είχε ανοίξει τον δικό του μέσω Κινέζου ενδιάμεσου. 

Το όνομα του λογαριασμού άλλαξε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2021, από ScottMorrison2019 σε Aus-Chinese New Living. Ένα μήνα αργότερα η Tencent επιβεβαίωσε την κινεζική εταιρεία λογισμικού Fuzhou 985 Information Technology ως τον νέο εμπορικό ιδιοκτήτη του λογαριασμού, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες. Τώρα, ο λογαριασμός αναφέρει ότι παρέχει πληροφορίες σε Κινέζους που μένουν στο εξωτερικό, για τη ζωή στην Αυστραλία. 

Νομικός εκπρόσωπος της Fuzhou 985 δήλωσε ότι η εταιρεία είναι τώρα ο ιδιοκτήτης του εν λόγω λογαριασμού στο WeChat. Αλλά επέμεινε ότι δεν είχε καμία ιδέα πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ο ηγέτης της Αυστραλίας. «Δεν ξέραμε για τι χρησιμοποιούνταν αυτός ο δημόσιος λογαριασμός», δήλωσε ο Χουάνγκ Αϊπένγκ. 

Εξήγησε ότι αγόρασε τον λογαρισμό, νόμιμα, επειδή η εταιρεία χρειαζόταν ένα δημόσιο λογαριασμό στο WeChat, που ήδη είχε followers, μια συνήθης πρακτική στην Κίνα. Αρνήθηκε να πει από ποιον τον αγόρασε. 

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις χακαρίσματος»

Το WeChat ανήκει στην Tencent και η εφαρμογή με τους 1,26 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως είναι δημοφιλής ανάμεσα στους κατοίκους της Κίνας αλλά και την κινεζική διασπορά. Η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί για τη διασπορά παραπληροφόρησης και προπαγάνδας της κινεζικής κυβέρνησης και είναι γνωστό πως λογοκρίνει το περιεχόμενο. 

Σε ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει τις αλλαγές στον λογαριασμό του Μόρισον, η Tencent ανέφερε: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις χακαρίσματος ή για εισβολή τρίτου μέρους. Φαίνεται ότι είναι μια διένεξη για την ιδιοκτησία λογαριασμού». 

Πολλά παραμένουν ασαφή για το πώς έγινε η μετάβαση. Για να αλλάξει χέρια ένας δημόσιος λογαριασμός στο WeChat, ο αρχικός κάτοχός του θα πρέπει να συμπληρώσει μία φόρμα, αυτή να επικυρωθεί και να φορτωθεί στο WeChat, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Tencent. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι δεν έχει γνώση για τις λεπτομέρειες σχετικά με τον λογαριασμό του Μόρισον. «Η κατηγορία για κινεζική παρέμβαση δεν είναι τίποτα άλλο παρά αβάσιμη δυσφήμηση. Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον παρέμβασης σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM