Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές - Το Chega αρνείται να διαπραγματευτεί για σχηματισμό κυβέρνησης

Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές - Το Chega αρνείται να διαπραγματευτεί για σχηματισμό κυβέρνησης Facebook Twitter
Φωτογραφία από τη βραδιά των εκλογών στην Πορτογαλία / EPA
0

Νικήτρια των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία - αν και οριακά - ήταν η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία AD, ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν μπορεί να σχηματίσει μόνη της σταθερή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το AD χωρίς την στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Chega μπορεί και να μην καταστεί δυνατό να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ υπενθυμίζεται πως από τη μεριά του το Chega ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως αρνείται να διαπραγματευθεί. «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κυβερνήσουμε και να αλλάξουμε την πολιτική», ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος, Λουίς Μοντενέγκρο μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε υποστηρικτές του στην Πορτογαλλία.

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δηλώσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία μας να κυβερνήσουμε», πρόσθεσε ενώ  επανέλαβε ότι αρνείται να κυβερνήσει την Πορτογαλία με τη στήριξη ενός ακροδεξιού κόμματος. «Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου», διαβεβαίωσε. «Η εφαρμογή της πολιτικής μας θα πρέπει να περνά μέσα από τον διάλογο» συμπλήρωσε, ζητώντας παράλληλα «από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πριν την νίκη του AD το βράδυ της Κυριακής, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Πέδρο Νούνο Σάντος παραδέχτηκε την ήττα του δικού του κόμματος, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία από το 2015. Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τις προτάσεις του AD, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές στη φορολογία.

Το AD και οι συντηρητικοί του σύμμαχοι στην αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα συγκέντρωσαν τουλάχιστον 79 έδρες, λίγες περισσότερες από το PS (77), σε σύνολο 230 εδρών, την ώρα που το Chega σχεδόν τετραπλασίασε τις έδρες του, κερδίζοντας τουλάχιστον 48. Ο Πέδρο Σάντος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, η οποία τόνισε πως δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του Chega.

Ο Λουίς Μοντενέγκρο καλεί ωστόσο το PS και το Chega «να μην σχηματίσουν μια αρνητική συμμαχία ώστε να εμποδίσουν την κυβέρνηση που επιθυμούν οι Πορτογάλοι». Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, το Reuters ανέφερε πως καταδεικνύει τη στροφή της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά. Το Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση.

Ο επικεφαλής του κόμματος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε πως «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM