Εκλογές στην Πορτογαλία εν μέσω στεγαστική κρίσης, χαμηλών μισθών και διαφθοράς

Εκλλογές στην Πορτογαλία εν μέσω στεγαστική κρίσης, χμηλών μισθών και διαφθοράς Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι έχουν ραντεβού με τις κάλπες την Κυριακή, αντιμετωπίζοντας μια επιλογή μεταξύ της μετάβασης σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση ή της διατήρησης της κεντροαριστεράς στην εξουσία, αν και κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρο δρόμο για πλήρη η πλειοψηφία.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega, της Ποροτγαλίας έχει αυξηθεί σε επιρροή και θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις μετεκλογικές συνομιλίες.

Τα ζητήματα που κυριαρχούν στην εκστρατεία στην Πορτογαλία, στη φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης περιλαμβάνουν μια πνιγηρή στεγαστική κρίση, χαμηλούς μισθούς, χαλάρωση της υγειονομικής περίθαλψης και διαφθορά, που από πολλούς θεωρούνται ενδημικά των κυρίαρχων κομμάτων.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 π.μ. (ώρα Πορτογαλίας) και κλείνουν στις 7 μ.μ. στην ηπειρωτική Πορτογαλία και μία ώρα αργότερα στο αρχιπέλαγος των Αζορών. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα.

Εκλογές στην Πορτογαλία: Oι προσδοκίες

Οι πρόωρες εκλογές, τέσσερις μήνες μετά την ξαφνική παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα εν μέσω έρευνας για δωροδοκία, φέρνει ξανά το ένα εναντίον του άλλου τα δύο κεντρώα κόμματα - το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) - που εναλλάσσονται στην εξουσία από τότε το τέλος μιας φασιστικής δικτατορίας πριν από πέντε δεκαετίες.

«Ελπίζω η ζωή να γίνει καλύτερη από ό,τι είναι τώρα», είπε ο 86χρονος Diamantino Vieira στο Reuters καθώς περίμενε να ψηφίσει σε ένα εκλογικό κέντρο στη βόρεια πόλη Espinho, όπου ο Luis Montenegro, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του Δημοκρατικού Η Συμμαχία (AD) των δεξιών κομμάτων, θα ψηφίσει επίσης.

Εκλογές στην Πορτογαλία: Τα κόμματα

Το AD, το οποίο συμβιβάζει το PSD του Μαυροβουνίου και δύο μικρότερα συντηρητικά κόμματα, προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αλλά θα μπορούσε να δυσκολευτεί να κυβερνήσει χωρίς τις ψήφους υποστήριξης του Chega. Το Μαυροβούνιο έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με τους ριζοσπάστες λαϊκιστές, που επιθυμούν κυβερνητικό ρόλο.

Το κυβερνών PS, με επικεφαλής τώρα τον Πέδρο Νούνο Σάντος μετά την παραίτηση του Κόστα, θα μπορούσε να επιχειρήσει μια επανάληψη των παλιών συμμαχιών του με το Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές που τους επέτρεψαν να κυβερνήσουν μεταξύ 2015 και 2019, εάν η συνδυασμένη αριστερά λάβει περισσότερες από 115 έδρες στο Βουλή 230 εδρών.

Έρευνες δείχνουν ότι η υποστήριξη για το μήνυμα του Chega κατά του κατεστημένου, οι όρκοι του να εξαλείψει τη διαφθορά και την εχθρότητα απέναντι σε αυτό που θεωρεί «υπερβολική» μετανάστευση, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις τελευταίες εκλογές του 2022, αν και παραμένει στην τρίτη θέση.

Την Παρασκευή, ο συντηρητικός πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα δήλωσε στην εφημερίδα Expresso ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το Chega από το να αποκτήσει την εξουσία, προκαλώντας επικρίσεις καθώς ο αρχηγός του κράτους έχει εντολή να παραμείνει ουδέτερος.

Ο πολιτικός επιστήμονας Αντόνιο Κόστα Πίντο του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας είπε ότι η Πορτογαλία "έχει εισέλθει στη δυναμική πολλών ευρωπαϊκών δημοκρατιών", στις οποίες η κεντροδεξιά αμφισβητείται με το να εδραιωθεί στην τρίτη θέση ένα ριζοσπαστικό κόμμα στα δεξιά της.

Μια πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας της AD, ακόμη και υποστηριζόμενη από τη μικρότερη κεντροδεξιά Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία, πιθανότατα θα χρειαζόταν ψήφους από την Chega για να περάσει νομοθεσία, καθιστώντας την σχετικά εύθραυστη καθώς η Chega θα μπορούσε να την ανατρέψει ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, «μια νίκη του PS με απόλυτη δεξιά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα ήταν το πιο περίπλοκο, πιο ασταθές σενάριο», πρόσθεσε ο Κόστα Πίντο.

Με πληροφορίες Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM