Πολωνία: Στις κάλπες οι πολίτες – Προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Πολωνία: Στις κάλπες οι πολίτες – Προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες στην Πολωνία για τις βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 9 το βράδυ, όπου θα γίνουν γνωστές και οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Πολωνία.

Το συντηρητικό κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2015, φαίνεται, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη στο 460μελές κοινοβούλιο, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα πρέπει να βασιστεί στην ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της Συνομοσπονδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως η Συνομοσπονδία θέλει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και οι εκπρόσωποί της διατυπώνουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Πολωνία: Στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων ο Ντόναλντ Τουσκ

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στη δεύτερη θέση τον αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (KO) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πίσω από το PiS.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία με επικεφαλής τον Τουσκ. Αν τελικά, ο Ντόναλντ Τουσκ καταφέρει και ανατρέψει τα προγνωστικά, ο Συνασπισμός Πολιτών θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με την αριστερή συμμαχία Η Αριστερά και με το χριστιανικό συντηρητικό συνασπισμό Τρίτος Δρόμος.

Πολωνία: Αγώνας για να «ανακάμψει» η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος

Η δημοτικότητα του PiS επλήγη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Το κυβερνών κόμμα έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει την υποστήριξή του πριν από τις εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν θέματα γύρω από τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μειώθηκαν κάθετα, καθώς η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία Orlen άρχισε ξαφνικά να πουλάει βενζίνη και ντίζελ πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για καθαρά προεκλογικό μέτρο.

Η 15η Οκτωβρίου εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στην Πολωνία ως Ημέρα του Πάπα, στη μνήμη του πολωνού ποντίφικα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Το PiS ελπίζει ότι η χρονική συγκυρία θα φέρει τους θρησκευόμενους συντηρητικούς ψηφοφόρους στην κάλπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Η Νέα Υόρκη λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,3% του δημοτικού προϋπολογισμού και αφορά κυρίως προγράμματα παιδείας, στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας
LIFO NEWSROOM
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM