Πολωνία: Στις κάλπες οι πολίτες – Προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Πολωνία: Στις κάλπες οι πολίτες – Προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες στην Πολωνία για τις βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 9 το βράδυ, όπου θα γίνουν γνωστές και οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Πολωνία.

Το συντηρητικό κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2015, φαίνεται, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη στο 460μελές κοινοβούλιο, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα πρέπει να βασιστεί στην ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της Συνομοσπονδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως η Συνομοσπονδία θέλει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και οι εκπρόσωποί της διατυπώνουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Πολωνία: Στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων ο Ντόναλντ Τουσκ

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στη δεύτερη θέση τον αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (KO) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πίσω από το PiS.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία με επικεφαλής τον Τουσκ. Αν τελικά, ο Ντόναλντ Τουσκ καταφέρει και ανατρέψει τα προγνωστικά, ο Συνασπισμός Πολιτών θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με την αριστερή συμμαχία Η Αριστερά και με το χριστιανικό συντηρητικό συνασπισμό Τρίτος Δρόμος.

Πολωνία: Αγώνας για να «ανακάμψει» η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος

Η δημοτικότητα του PiS επλήγη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Το κυβερνών κόμμα έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει την υποστήριξή του πριν από τις εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν θέματα γύρω από τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μειώθηκαν κάθετα, καθώς η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία Orlen άρχισε ξαφνικά να πουλάει βενζίνη και ντίζελ πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για καθαρά προεκλογικό μέτρο.

Η 15η Οκτωβρίου εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στην Πολωνία ως Ημέρα του Πάπα, στη μνήμη του πολωνού ποντίφικα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Το PiS ελπίζει ότι η χρονική συγκυρία θα φέρει τους θρησκευόμενους συντηρητικούς ψηφοφόρους στην κάλπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM