Ποινή κάθειρξης 14 ετών αντιμετωπίζει ένας Νεοζηλανδός επιχειρηματίας καθώς διαμοίρασε το βίντεο του Μπρέντον Τάραντ, δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους.


Ο Φίλιπ Αρπς βρέθηκε ένοχος καθώς διένειμε δύο φορές το επίμαχο βίντεο και θα παραμείνει στη φυλακή έως να τελεσιδικήσει η καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο στις 14 Ιουνίου.


Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον 44χρονο ότι έστειλε το βίντεο σε άγνωστο άτομο στο οποίο είπε να προσθέσει ένα στόχαστρο συμπεριλαμβάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από τη φονική επίθεση. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι στη συνέχεια διαβίβασε το ανατριχιαστικό 17λεπτο βίντεο σε 30 άτομα.


Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας λογοκρισίας της Νέας Ζηλανδίας, Ντέιβιντ Σανκς, είχε απαγορεύσει το βίντεο αλλά και το ρατσιστικό μανιφέστο του ενόπλου των επιθέσεων στα τζαμιά της χώρας καθιστώντας παράνομη την προβολή, κατοχή ή διανομή τους.


Ο 28χρονος Αυστραλός, Μπρέντον Τάραντ, που αιματοκύλισε την πόλη του Κράιστσερτς αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς, έκανε ζωντανή μετάδοση στo Facebook πριν και κατά τη διάρκεια του μακελειού.

 

Στο βίντεο φαίνεται να οδηγεί προς το πρώτο τέμενος ενώ ακούει ένα τραγούδι που υμνεί τον Radovan Karadžić, ο οποίος φυλακίστηκε για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου απέναντι στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας.

 

Με πληροφορίες από ABC/Dailymail