Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύτηκε το «μανιφέστο» του δράστη της επίθεσης στα τεμένη

Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύτηκε το «μανιφέστο» του δράστη της επίθεσης στα τεμένη Facebook Twitter
EPA
0

Παράνομη κρίθηκε στη Νέα Ζηλανδία η κατοχή και διανομή του «μανιφέστου» του Μπρένταν Τάραντ, του δράστη της επίθεσης στα δύο τεμένη της πόλης Κράισττσέρτς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους. 

Την ανακοίνωσε έκανε η Υπηρεσία Διαβάθμισης Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας, η υπηρεσία αρμόδια για λογοκρισία στη Νέα Ζηλανδία. Ο επικεφαλής της, o Ντέιβιντ Σάνκς, χαρακτήρισε ανάρμοστο το περιεχόμενο του εγγράφου των 74 σελίδων καθιστώντας αδίκημα «την κατοχή ή τη διανομή του».

«Άλλοι αναφέρονται σε αυτή τη δημοσίευση ως ένα "μανιφέστο", αλλά εγώ το θεωρώ ένα άξεστο φυλλάδιο που προάγει τον φόνο και την τρομοκρατία. Είναι ανάρμοστο με βάση την νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας», υπογράμμισε ο Σανκς σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή η κατηγοριοποίηση του εγγράφου από τις κρατικές αρχές, αποτελεί ένα «αιτιολογημένο όριο στην ελευθερία της έκφρασης».

«Υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ «εκφράσεων μίσους» που μπορεί να απορρίπτονται από πολλούς ορθώς-σκεπτόμενους ανθρώπους αλλά είναι νόμιμο να διατυπώνονται, αλλά αυτού του είδους η δημοσίευση σκοπίμως συντάχθηκε για να εμπνεύσει τον φόνο και την τρομοκρατία», τόνισε ο Σανκς. «Υπερβαίνει τα όρια».

Λίγα λεπτά πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις του, ο φερόμενος δράστης κοινοποίησε στο διαδίκτυο ένα έγγραφο το οποίο έστειλε στην πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές έκριναν επίσης παράνομο το 17λεπτο βίντεο που ανέβασε ο τρομοκράτης στα social media καταγράφοντας ζωντανά τις επιθέσεις του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ