Γερμανία: Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του FDP μετά το σκάνδαλο με το «D-Day»

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του FDP μετά το σκάνδαλο με το «D-Day» Facebook Twitter
Bijan Djir-Sarai/ Φωτ.: EPA
0

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαχείριση του εγγράφου που περιέγραφε το σχέδιο αποχώρησης του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το κείμενο, το οποίο έφερε τον τίτλο «D-Day», πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Αρχικά, ο Ντζιρ-Σαράι είχε αρνηθεί την ύπαρξη του εγγράφου και τη χρήση του όρου που παραπέμπει στην ιστορική απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944. Ωστόσο, το ίδιο το FDP δημοσιοποίησε το κείμενο, στο οποίο η «D-Day» αναφερόταν επανειλημμένα.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι το FDP εξέταζε για εβδομάδες στρατηγικές αποχώρησης από τον συνασπισμό, στοχεύοντας να μεταφέρει την ευθύνη για την κατάρρευση στους άλλους δύο εταίρους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. Παρά τις εξηγήσεις ότι επρόκειτο για εσωτερική μελέτη σεναρίων και όχι για οδηγίες, η πίεση προς το FDP κλιμακώθηκε, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις των γερμανικών ΜΜΕ.

Η αντίδραση Λίντνερ και Σολτς

Ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε κατηγορήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για «προμελετημένη ενέργεια» που οδήγησε στην αποπομπή του από την κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το έγγραφο «D-Day» υπονομεύει τις κατηγορίες, αποκαλύπτοντας ότι το FDP σχεδίαζε εντατικά την αποχώρηση.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση του εγγράφου και εν αγνοία του έδωσε ψευδείς πληροφορίες. «Για να αποτρέψω περαιτέρω ζημιά στο κόμμα μου, αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε.

Η παραίτηση του Ντζιρ-Σαράι αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το FDP, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταραχές και πολιτική πίεση, καθώς οι αποκαλύψεις ρίχνουν σκιά στη φερεγγυότητά του.

 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Διεθνή / Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Αν το Κογκρέσο αποτύχει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για ένα shutdown που θα αντικατοπτρίζει την καθαρότερη και πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του οράματος του προέδρου Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο

Διεθνή / Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου σήμερα στον Λευκό Οίκο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία του Ισραήλ - Από προσεκτικός ηγέτης μετατράπηκε σε «τζογαδόρο» της Μέσης Ανατολής – αλλά η Ιστορία και οι σύμμαχοί του ίσως τον προδώσουν
LIFO NEWSROOM
La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Διεθνή / La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Η εκκλησία La Luz del Mundo, με 5 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, συγκλονίζεται από κατηγορίες για συστηματική κακοποίηση ανηλίκων - Ο ηγέτης Ναασόν Χοακίν Γκαρσία και η μητέρα του Εύα αντιμετωπίζουν ισόβια ποινή για sex trafficking και εγκλήματα φρίκης
LIFO NEWSROOM
«Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα»: Τραμπ — Νετανιάχου σε τετ α τετ που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Γάζας

Διεθνή / «Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα»: Τραμπ - Νετανιάχου σε τετ α τετ που ίσως αλλάξει τη μοίρα της Γάζας

Στην προκλητική ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο των 21 σημείων και επέμεινε ότι το Ισραήλ θα «ολοκληρώσει το έργο» έναντι της Χαμάς
LIFO NEWSROOM