ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Παραγωγός φουά γκρα κατηγορεί ακτιβιστές για 500 νεκρές πάπιες

Παραγωγός φουά γκρα κατηγορεί ακτιβιστές για 500 νεκρές πάπιες Facebook Twitter
0

Ένας Βέλγος παραγωγός φουά γκρα κατηγορεί ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων για 500 πάπιες που πέθαναν ή θα θανατωθούν στην φάρμα του. 

Ο Filip Callemeyn ανέφερε στο BBC ότι 183 πάπιες πέθαναν από στρες που προκλήθηκε από τη διαμαρτυρία και άλλες 300 θα θανατωθούν την Τρίτη. Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για τον θάνατο των ζώων. Οι 40 διαδηλωτές ζητούσαν το κλείσιμο της φάρμας στη Δυτική Φλάνδρα. Σημειώνεται ότι η φάρμα θα κλείσει το 2023. Το φουά γκρα παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους. Οι φιλοζωικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως η μέθοδος αυτή είναι απάνθρωπη. Η παραγωγή φουά γκρα έχει απαγορευτεί σε αρκετές χώρες, ενώ στη Φλάνδρα θα απαγορευτεί στο τέλος το 2023. 

Οι ακτιβιστές, που ανήκουν σε μία ομάδα η οποία λέγεται Animal Resistance, εισέβαλαν στη φάρμα και κολλήθηκαν στα κλουβιά πριν φτάσει η αστυνομία. Σε μία δήλωση που μαγνητοσκοπήθηκε δίπλα στα κλουβιά, οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι πάπιες δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και ζούσαν σε συνθήκες στρες τραυματίζοντας η μία την άλλη. Η όλη κίνηση διήρκεσε πάνω από έξι ώρες καθώς η αστυνομία έφερε μία ομάδα για να ξεκολλήσει τους ακτιβιστές.

Ο Filip Callemeyn ανέφερε ότι «όλη η φάρμα έπαθε σοκ από την εισβολή» των ακτιβιστών, εκτιμώντας πως ο θάνατος των 500 ζώων θα πλήξει βραχυπρόθεσμα την παραγωγή του. Από την πλευρά της η Animal Resistance υποστήριξε πως οι πάπιες κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες. «Δράσαμε ήρεμα και μαζί μας είχαμε κτηνίατρο», υποστήριξε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Παράλληλα η οργάνωση εκτιμά ότι η φάρμα πρέπει να κλείσει νωρίτερα από το 2023. «Υπάρχουν άλλες 500.000 πάπιες που τις μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο και πρέπει να κλείσουμε τη φάρμα αυτή το συντομότερο», ανέφερε ο Glenn Lemmens, εκπρόσωπος της οργάνωσης. 

Την Κυριακή 14 άτομα συνελήφθησαν καθώς εισέβαλαν σε ένα σούπερ μάρκετ της Αμβέρσας ώστε να διαμαρτυρηθούν για την πώληση των προϊόντων της φάρμας. Στην Γαλλία το φουά γκρα εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένο. Σύμφωνα με τη Cifog, τη βασική ένωση παραγωγών φουά γκρα της χώρας η Γαλλία παράγει 20.000 τόνους φουά γκρα τον χρόνο και εξάγει περίπου το 25%. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως μπορούν να παράξουν το φουά γκρα χωρίς να ταΐζουν βίαια τις πάπιες. Το βίαιο τάισμα πραγματοποιείται κατά τα τελευταία στάδια. 

Το προϊόν απαγορεύτηκε στην Καλιφόρνια το 2012. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Διεθνή / Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά τη διάγνωση με καρκίνο, στις 15 Ιουνίου - Σε ποια εκδήλωση του καλοκαιριού υπάρχει πιθανότητα να παραβρεθεί;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ