Ουκρανία: Ζητά δίωξη της Ρωσίας από το ΔΠΔ για την πυραυλική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων

Ουκρανία: Ζητά δίωξη της Ρωσίας από το ΔΠΔ για την πυραυλική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας / Χ
0

Τη δίωξη της Ρωσίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πυραυλική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο, ζητά ο εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Τη Δευτέρα η Ουκρανία δέχτηκε μία από τις σφοδρότερες αεροπορικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκειά της τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και δύο ενήλικες στο νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο.

«Για χάρη της παγκόσμιας δικαιοσύνης, υποθέσεις σαν την σκόπιμη επίθεση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο μπορούν να παραπεμφθούν στο ΔΠΔ», δήλωσε στο Reuters ο γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη Χάγη, όπου εδρεύει το ΔΠΔ.

Η Ρωσία από τη μεριά της αρνείται πως επιτέθηκε στο νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι ουκρανικά αντιπυραυλικά πυρά έπληξαν το νοσοκομείο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και νοσηλεύει ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνο ή νεφροπάθεια.

Αποστολή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το νοσοκομείο να δέχτηκε άμεσο πλήγμα από ρωσικό πύραυλο και η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας υποστηρίζει ότι διαθέτει αδιάψευστα πειστήρια ότι οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις επλήγησαν από ρωσικό πύραυλο κρουζ Kh-101.

Ο εισαγγελέας της Ουκρανία υποστήριξε παράλληλα πως αν το ΔΠΔ αναλάβει τη δίωξη για το πλήγμα στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να εδραιωθεί μια κατηγορία επιθέσεων που δείχνουν ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το ΔΠΔ έχει εκδώσει έξι εντάλματα σύλληψης για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου ενός που εξέδωσε εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Αντρίι Κοστίν, η Ουκρανία είναι έτοιμη να μοιραστεί με το δικαστήριο αποδεικτικά στοιχεία ή λεπτομέρειες της έρευνάς της. Παράλληλα διευκρίνισε ότι, ενώ οι ουκρανικές αρχές διερευνούν όλες τις επιθέσεις της Δευτέρας, μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες μόνο για εγκλήματα πολέμου και όχι για τη σοβαρότερη κατηγορία που είναι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γιατί αυτή η κατηγορία δεν περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα της Ουκρανίας.

«Ένα βασικό στοιχείο των διώξεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας προϋποθέτει την απόδειξη συστηματικών επιθέσεων κατά αμάχων. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία καθαυτή αυτή τη στιγμή, είναι ένα κράτος εγκληματίας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM