Ουκρανία: Υπέγραψε το διάταγμα κήρυξης στρατιωτικού νόμου ο Ποροσένκο

Ουκρανία: Υπέγραψε το διάταγμα κήρυξης στρατιωτικού νόμου ο Ποροσένκο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε πριν λίγο το διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα. 

Για να τεθεί σε ισχύ το προεδρικό διάταγμα απαιτείται έγκριση από το κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί εντός της ημέρας στο Κίεβο.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, ο στρατιωτικός νόμος αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον έως τις 25 Ιανουαρίου. 

Τα ρωσικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Ποροσένκο σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την κήρυξη στρατιωτικού νόμου για δικά του πολιτικά οφέλη.

Τον επόμενο Μάρτιο είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. «Αν όμως ο στρατιωτικός νόμος παραμείνει σε ισχύ ως τότε, οι εκλογές αναβάλλονται και ο Ποροσένκο θα παραμείνει στην εξουσία παρά τα σκάνδαλα και την αντιδημοφιλή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του», μεταδίδει το RΤ. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφέρει πως η σύλληψη και κατάσχεση των τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού από τις ρωσικές αρχές της Κριμαίας συνάδει τόσο με το Διεθνές Δίκαιο, όσο και με το εσωτερικό δίκαιο της Ρωσίας. 

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ ανέφερε πως τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν τη σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα ένα συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή, προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στην ουκρανική κυβέρνηση, αναφέροντας πως ουσιαστικά άφησε απροστάτευτη τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο κατά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «νεοναζί που ελέγχουν την κατάσταση στην Ουκρανία». 

Στις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ξεκινά στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κριμαία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ντόναλντ Τουσκ, καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας και ζήτησε την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών και την επιστροφή τον πλοίων. Σε παρόμοιο κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και του ΝΑΤΟ. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM