Κλιμακώνεται η κρίση της Κριμαίας - «Νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο», λέει ο Λαβρόφ

Κλιμακώνεται η κρίση της Κριμαίας - «Νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο», λέει ο Λαβρόφ Facebook Twitter
0

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ύστερα από το χθεσινό θερμό επεισόδιο στο στενό του Κέρτς, στη θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας. 

Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.  

«Η επίθεση στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν αποκρουστική και απέδειξε πως ακραίοι Ουκρανοί εθνικιστές και νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα» δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκεί Λάβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως η αστυνομία δεν έκανε κάποια προσπάθεια για να προστατέψει το κτίριο της πρεσβείας. 

Κλιμακώνεται η κρίση της Κριμαίας - «Νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο», λέει ο Λαβρόφ Facebook Twitter

Όλα αυτά ενώ σε ελάχιστες ώρες (18:00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις. 

Σύμφωνα με το Reuters, τα τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας που συνελήφθησαν από τη Ρωσία ανοιχτά της ακτής της προσαρτημένης από τη Μόσχα χερσονήσου της Κριμαίας βρίσκονται στο λιμάνι του Κερτς.

Τα πλοία δεν δείχνουν να έχουν υποστεί ζημιές και σε αυτά μπορεί κανείς να δει ανθρώπους με ναυτικές στολές, αναφέρει δημοσιογράφος του Reuters. 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να προκαλεί την Ουκρανία και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν τα ουκρανικά πλοία και τους ναύτες. Σε αναφορά του στο Twitter έγραψε πως καταδικάζει τις ρωσικές ενέργειες στην Αζοφική θάλασσα. 

Την απελευθέρωση των ναυτών ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, τονίζοντας πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ, χωρίς από ότι φαίνεται για την ώρα να υπάρχει δικαιολόγηση. 

Αυτοσυγκράτηση από τις δύο πλευρές ζήτησε το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος ναυσιπλοΐας στα χωρικά της ύδατα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο». 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.

«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στη Βαρσοβία, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Guardian, Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM