Κλιμακώνεται η κρίση της Κριμαίας - «Νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο», λέει ο Λαβρόφ

Κλιμακώνεται η κρίση της Κριμαίας - «Νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο», λέει ο Λαβρόφ Facebook Twitter
0

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ύστερα από το χθεσινό θερμό επεισόδιο στο στενό του Κέρτς, στη θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας. 

Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.  

«Η επίθεση στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν αποκρουστική και απέδειξε πως ακραίοι Ουκρανοί εθνικιστές και νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα» δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκεί Λάβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως η αστυνομία δεν έκανε κάποια προσπάθεια για να προστατέψει το κτίριο της πρεσβείας. 

Κλιμακώνεται η κρίση της Κριμαίας - «Νεοναζί ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο», λέει ο Λαβρόφ Facebook Twitter

Όλα αυτά ενώ σε ελάχιστες ώρες (18:00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις. 

Σύμφωνα με το Reuters, τα τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας που συνελήφθησαν από τη Ρωσία ανοιχτά της ακτής της προσαρτημένης από τη Μόσχα χερσονήσου της Κριμαίας βρίσκονται στο λιμάνι του Κερτς.

Τα πλοία δεν δείχνουν να έχουν υποστεί ζημιές και σε αυτά μπορεί κανείς να δει ανθρώπους με ναυτικές στολές, αναφέρει δημοσιογράφος του Reuters. 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να προκαλεί την Ουκρανία και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν τα ουκρανικά πλοία και τους ναύτες. Σε αναφορά του στο Twitter έγραψε πως καταδικάζει τις ρωσικές ενέργειες στην Αζοφική θάλασσα. 

Την απελευθέρωση των ναυτών ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, τονίζοντας πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ, χωρίς από ότι φαίνεται για την ώρα να υπάρχει δικαιολόγηση. 

Αυτοσυγκράτηση από τις δύο πλευρές ζήτησε το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος ναυσιπλοΐας στα χωρικά της ύδατα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο». 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.

«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στη Βαρσοβία, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Guardian, Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM