Ο Ολλανδός «γκουρού θετικότητας» Emile Ratelband μπορεί να νιώθει 49 ετών αλλά σύμφωνα με τους νόμους της χώρας του εξακολουθεί να είναι 69. 

 

Δικαστήριο στην Ολλανδία απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα του Ratelband να «σβήσει» 20 χρόνια από την ηλικία του σε μια περίπλοκη κι αμφιλεγόμενη υπόθεση, που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. 

 

«Ο Emile Ratelband είναι ελεύθερος να νιώθει 20 χρόνια μικρότερος από την πραγματική ηλικία του και να συμπεριφέρεται αναλόγως. Αλλά η τροποποίηση της ημερομηνίας γέννησης θα είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν 20 χρόνια αρχείων από το μητρώο γεννήσεων, θανάτων, γάμων και εγγεγραμμένων σχέσεων. Κι αυτό θα επέφερε πολλές ανεπιθύμητες νομικές και κοινωνιολογικές συνέπειες», σύμφωνα με το δικαστήριο της πόλης Άρνεμ.  

 

Ο Ratelband προσέφυγε τον περασμένο μήνα στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως δεν νιώθει «άνετα» με την ημερομηνία γέννησής του και συνέκρινε την επιθυμία του για επαναπροσδιορισμό της ηλικίας του, με αυτή των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως transgender.

 

Ωστόσο το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι ολλανδικοί νόμοι εκχωρούν δικαιώματα και καθήκοντα με βάση την ηλικία, «όπως για παράδειγμα το δικαίωμα ψήφου και την υποχρέωση παρακολούθησης σχολείου. Αν εγκρίναμε το αίτημα του κ. Ratelband, τότε αυτές οι ηλικιακές προϋποθέσεις θα ήταν άσκοπες». 

 

Το δικαστήριο ανέφερε πως αναγνωρίζει «την τάση στην κοινωνία να νιώθουν οι άνθρωποι σε καλή φόρμα και υγιείς για περισσότερο, αλλά δεν το θεωρεί έγκυρο επιχείρημα για να αλλάξει κάποιος την ημερομηνία γέννησής του». 

 

Όπως εξηγεί, ο Ratelband απέτυχε να πείσει το δικαστήριο πως υποφέρει λόγω της ηλικιακής διάκρισης, προσθέτοντας πως «υπάρχουν άλλες διαθέσιμες εναλλακτικές από την αλλαγή της ημερομηνίας γέννησης ενός ατόμου». 

 

Με πληροφορίες από Associated Press