Ομπάμα: Έχω προειδοποιήσει τον Πούτιν να «κόψει» τις κυβερνοεπιθέσεις

Ομπάμα: Έχω προειδοποιήσει τον Πούτιν να «κόψει» τις κυβερνοεπιθέσεις Facebook Twitter
0

Σε έναν απολογισμό της οκταετίας του στον Λευκό Οίκο προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της χρονιάς και μίας εκ των τελευταίων της θητείας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε στη μείωση της φτώχειας και της ανεργίας, την επέκταση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για την πλειονότητα των Αμερικανών, την προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη διεθνή σκηνή, ο Ομπάμα είπε ότι «όλος ο κόσμος παρακολουθεί ενωμένος στη φρίκη τη βάρβαρη επίθεση» που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι με την υποστήριξη της Ρωσίας και έκρινε ότι τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα έχουν «ματωμένα τα χέρια».

Κατήγγειλε μάλιστα ότι υπήρξε εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ αναφέρθηκε και στις καταγγελίες περί σφαγών αμάχων.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί πριν αναχωρήσει για τη Χαβάη όπου θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Ομπάμα απαίτησε ακόμη να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Χαλέπι, αλλά και στη ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον θα ασκήσει πιέσεις ώστε ο ΟΗΕ να συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Ο Ομπάμα επισήμανε ακόμη πως ο Άσαντ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία ή τη νομιμοποίηση του καθεστώτος του σφαγιάζοντας αμάχους. Ο κόσμος, συνέχισε, δεν πρέπει να αποστρέψει το βλέμμα από τα φρικτά γεγονότα στη Συρία.

Επιπλέον, ο απαίτησε να αναπτυχθούν «αμερόληπτοι παρατηρητές» στο Χαλέπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε ακόμη να υπερασπιστεί την πολιτική του έναντι του πολέμου στη Συρία λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επέμβαση «φθηνά».

«Εάν δεν δεσμευόμασταν και δεν πηγαίναμε να καταλάβουμε τη Συρία, θα είχαμε προβλήματα», υποστήριξε στη συνέντευξη, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε «μεγάλους αριθμούς αμερικανών στρατιωτών επί του πεδίου, χωρίς πρόσκληση ή διεθνή νομική εντολή».

Περνώντας στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον διάδοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και λίγες ημέρες, διαβεβαίωσε πάντως ότι η συνεργασία τους συνεχίζεται. Διέψευσε ότι υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησής του με την ομάδα του Τραμπ που χειρίζεται τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και εξέφρασε την ελπίδα του πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα φροντίσει να μην υπάρχει καμιά ξένη ανάμιξη στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο πολύκροτο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, τονίζοντας πως έχει πει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να «κόψει» τις κυβερνοεπιθέσεις και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες. Μετά από αυτό, συνέχισε, δεν είδε άλλες επιθέσεις.

Επιπλέον ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως το υλικό που είχε υποκλαπεί αποτέλεσε «μονομανία» διαφόρων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας. Δεν υπήρξε κάποια πολύ προχωρημένη κυβερνοεπίθεση, αλλά υπεκλάπη υλικό από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που αντάλλασσαν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος που προκάλεσε αμηχανία, σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως είπε στον Πούτιν να σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις όπως το είχε πει και στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία κατά τα οποία η Κίνα έχει μειώσει, αλλά δεν έχει διακόψει εντελώς τις δραστηριότητες αυτού του είδους.

Ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξη του πως οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν μετά τις κυβερνοεπιθέσεις και διεμήνυσε πως σκοπεύει να «στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στους Ρώσους και σε άλλους. Μέρος αυτής της αντίδρασης θα γίνει αντιληπτό, αλλά ένα μέρος της δεν θα μαθευτεί από κανέναν, συνέχισε. Εξήγησε πως οι Ρώσοι είχαν επιτυχία στις επιθέσεις που τους απέδωσε επειδή ουδείς γνώριζε τι έκαναν.

Γενικότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρατήρησε ότι η σχέση ανάμεσα στη χώρα του και τη Ρωσία επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε πως η αντιμετώπιση της Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν δίκαιη στην προεκλογική περίοδο και στις εκλογές. Η κάλυψη της Κλίντον από τον Τύπο, είπε, τον προβλημάτισε.

Περνώντας ξανά στον Τραμπ, ο Ομπάμα είπε πως έχει κάνει εγκάρδιες συζητήσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο και του έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ο Τραμπ τον άκουσε και διαβεβαίωσε ότι θα είναι διαθέσιμος για να του κάνει υποδείξεις για θέματα που θα αντιμετωπίσει.

Παράλληλα ο Ομπάμα σημείωσε ειρωνικά ότι αυτοί που τον επέκριναν διότι επιδίωξε καλύτερη σχέση με τη Ρωσία χαιρέτισαν τη δήλωση του Τραμπ πως η Ουάσινγκτον πρέπει να πάψει να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, πριν προσθέσει ότι ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα στριφογύριζε μέσα στον τάφο του αν μάθαινε πως το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει την πολιτική του Πούτιν. Ο

Πούτιν, συμπλήρωσε ο Ομπάμα, μπορεί να εξασθενήσει την Αμερική «αν ξεχάσουμε τις αξίες μας».

Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα πιέσει τον Τραμπ να δεχθεί τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής για να ερευνήσει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ