ΟΗΕ: Βέτο από τη Ρωσία στην παράταση της έρευνας για χημικά όπλα στη Συρία

ΟΗΕ: Βέτο από τη Ρωσία στην παράταση της έρευνας για χημικά όπλα στη Συρία Facebook Twitter
0

Το δικαίωμα του βέτο άσκησε σήμερα η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζοντας την παράταση των εργασιών μίας αποστολής που ερευνά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η έρευνα διεξάγεται από μία επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που συστάθηκε το 2015 και ύστερα από παρατάσεις, οι εργασίες της αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

Η επιτροπή πρόκειται να καταθέσει την έκθεσή της μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Η Ρωσία ήθελε να συζητηθεί πρώτα η συγκεκριμένη έκθεση πριν ψηφίσουν για την παράταση των ερευνών, και ζήτησε ανεπιτυχώς αναβολή της ψηφοφορίας. Σημειώνεται πως μία πρόσφατη, ξεχωριστή έρευνα του ΟΑΧΟ, κατέληξε ότι στην επίθεση στο Χαν Σεϊχούν είχε χρησιμοποιηθεί αέριο σαρίν.

Έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στο ρωσικό βέτο. «Η Ρωσία για μία ακόμη φορά έδειξε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι το βαρβαρικό καθεστώς του Άσαντ δεν θα δεχθεί ποτέ τις συνέπειες για τη συνέχιση της χρήσης χημικών ουσιών ως όπλων», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, σε δήλωση της κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Αφρική.

Από τη σημερινή ψηφοφορία απείχε η Κίνα, ενώ η Βολιβία συντάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας, ψηφίζοντας όχι στην πρόταση για παράταση της έρευνας. Θετική ψήφο έδωσαν 11 μέλη του Συμβουλίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM