ΟΗΕ: Βέτο από τη Ρωσία στην παράταση της έρευνας για χημικά όπλα στη Συρία

ΟΗΕ: Βέτο από τη Ρωσία στην παράταση της έρευνας για χημικά όπλα στη Συρία Facebook Twitter
0

Το δικαίωμα του βέτο άσκησε σήμερα η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζοντας την παράταση των εργασιών μίας αποστολής που ερευνά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η έρευνα διεξάγεται από μία επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που συστάθηκε το 2015 και ύστερα από παρατάσεις, οι εργασίες της αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

Η επιτροπή πρόκειται να καταθέσει την έκθεσή της μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Η Ρωσία ήθελε να συζητηθεί πρώτα η συγκεκριμένη έκθεση πριν ψηφίσουν για την παράταση των ερευνών, και ζήτησε ανεπιτυχώς αναβολή της ψηφοφορίας. Σημειώνεται πως μία πρόσφατη, ξεχωριστή έρευνα του ΟΑΧΟ, κατέληξε ότι στην επίθεση στο Χαν Σεϊχούν είχε χρησιμοποιηθεί αέριο σαρίν.

Έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στο ρωσικό βέτο. «Η Ρωσία για μία ακόμη φορά έδειξε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι το βαρβαρικό καθεστώς του Άσαντ δεν θα δεχθεί ποτέ τις συνέπειες για τη συνέχιση της χρήσης χημικών ουσιών ως όπλων», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, σε δήλωση της κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Αφρική.

Από τη σημερινή ψηφοφορία απείχε η Κίνα, ενώ η Βολιβία συντάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας, ψηφίζοντας όχι στην πρόταση για παράταση της έρευνας. Θετική ψήφο έδωσαν 11 μέλη του Συμβουλίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα αλλάξει εάν επιβληθεί η επίδειξη ιστορικού των social media για την είσοδο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Είσοδος τουριστών στις ΗΠΑ: Τι θα αλλάξει εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο των social media

Τι θα ισχύει για του Έλληνες τουρίστες - Το 5ετές ιστορικό των social media και τα προσωπικά δεδομένα που θα απαιτεί η αρμόδια υπηρεσία, εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή email

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή emails

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ήταν «σωστό» να παραιτηθεί ο Μάντελσον, προσθέτοντας: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, ο Πίτερ Μάντελσον απογοήτευσε τη χώρα του»
THE LIFO TEAM