Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου ζητούν παρέμβαση του στρατού μετά τη νίκη του Λούλα

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου καλούν σε παρέμβαση του στρατού μετά τη νίκη του Λούλα Facebook Twitter
Υποστηρικτής του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐ Μπολσονάρου, διαμαρτύρεται για τα αποτελέσματα των εκλογών, έξω από την Ανατολική Στρατιωτική Διοίκηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας - Φωτ.: EPA/ANTONIO LACERDA
0

Υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες μετά την εκλογική νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, και καλούν την επέμβαση του στρατού

Η Εκλογική Αρχή της χώρας ανακήρυξε νικητή τον Λούλα με ποσοστό 51%. Ο Μπολσονάρο, στις πρώτες του δηλώσεις - δύο μέρες μετά τα αποτελέσματα - δεν μίλησε για ήττα, αλλά δεν αμφισβήτησε και το αποτέλεσμα, όπως φοβούνταν αναλυτές. 

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας από την 1η Ιανουαρίου. 

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου σε Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέιρο, όμως, παραμένουν στους δρόμους, και φωνάζουν συνθήματα κατά του Λούλα, κραδαίνοντας τη σημαία της χώρας τους.

«Ελπίζουμε ο στρατός να επέμβει σε αυτή την κατάσταση, γνωρίζουμε πως οι εκλογές ήταν ανέντιμες» σημείωσε 65χρονος πρώην κυβερνητικός υπάλληλος, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση. «Ήρθα εδώ σήμερα γιατί θέλω η Βραζιλία να είναι ελεύθερη, ο σοσιαλισμός δεν λειτουργεί στους Βραζιλιάνους». 

Και στην πρωτεύουσα, Μπράζιλια, πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά του εκλογικού αποτελέσματος. 

Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού, έχει καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς με τις ένοπλες δυνάμεις από την εκλογή του το 2018, κερδίζοντας τις πολιτικές συμπάθειες ορισμένων εκ των ανώτερων αξιωματικών. Είναι νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας της περιόδου 1964-1985.

Ο Λούλα, αντίθετα, φυλακίστηκε τη δεκαετία του 1970 επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι επιφυλακτικές στην άμεση ανάμειξη στην πολιτική μετά τη δικτατορία, η οποία άφησε τη χώρα σε οικονομικό χάος. Εν αποστρατεία στρατηγός επεσήμανε πως ο «στρατός γνωρίζει ποιο είναι το καθήκον του. Το σύνταγμα δεν τους επιτρέπει να παρεμβαίνουν στην πολιτική». 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ