Οι μισοί Τούρκοι της Αυστρίας ψήφισαν για το δημοψήφισμα

Οι μισοί Τούρκοι της Αυστρίας ψήφισαν για το δημοψήφισμα Facebook Twitter
0

Ένα ποσοστό 50,59% των 108.561 Τούρκων πολιτών που ζουν στην Αυστρία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, προσήλθαν τελικά μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες -στην προβλεπόμενη διάρκεια της ψηφοφορίας στο εξωτερικό- στα τουρκικά προξενεία στη Βιέννη και στις πόλεις Σάλτσμπουργκ και Μπρέγκεντς, συμμετέχοντας στο αμφιλεγόμενο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει ενίσχυση των υπερεξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού προεδρικού καθεστώτος.

 

Από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Εκλογική Επιτροπή στην Άγκυρα, διαπιστώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής των Τούρκων της Αυστρίας στο δημοψήφισμα ήταν αρκετά υψηλότερο από εκείνο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015, όταν είχε ανέλθει στο 40,6%, ενώ τότε το κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν είχε συγκεντρώσει μεταξύ των Τούρκων πολιτών στην Αυστρία ποσοστό 69%, σε σύγκριση με το 49,5% που ήταν το τελικό ποσοστό του.

 

Στην Αυστρία ζουν πάνω από 300.000 πολίτες τουρκικής καταγωγής, από τους οποίους οι 108.561 διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα και είχαν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες στις προξενικές αρχές της χώρας τους στις τρεις αυστριακές πόλεις, από τις 27 Φεβρουαρίου και μέχρι χθες Κυριακή.

 

Στο εξωτερικό φέρεται να ζουν συνολικά 2,97 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες που διατηρούν το δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, με τα δύο τρίτα από αυτούς να βρίσκονται σε πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

 

Οι έντονες συζητήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες και η αντιπαράθεση Βιέννης-Άγκυρας, ως προς την εμφάνιση πολιτικών του κόμματος του Τούρκου Προέδρου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία, είχαν οδηγήσει σε όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της αυστριακής άρνησης στη συνέχιση του ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

 

Τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό, είχαν καταλήξει στα μέσα του περασμένου μήνα σε έναν συμβιβασμό σε σχέση με το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι", σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση θα έχει μελλοντικά τη δυνατότητα να απαγορεύει τις προεκλογικές εμφανίσεις ξένων πολιτικών, όπως και διαδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένους όρους.

 

Η απαγόρευση αφορά κυρίως τις εμφανίσεις πολιτικών του τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, οι οποίοι επιδίωκαν να προσελκύσουν τις ψήφους Τούρκων πολιτών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, υπέρ ενός "Ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Αρχές της περιφέρειας σε αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, οι οποίες έως τώρα έχουν την σχετική αρμοδιότητα, προβάλλοντας ως λόγο κυρίως την διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, είχαν ματαιώσει μία σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες αυστριακές πόλεις στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστούν πολιτικοί του κόμματος του Τούρκου προέδρου.

 

Με τις συμφωνηθείσες αλλαγές από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, καθίσταται πλέον δυνατό στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαγορεύει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που αφορούν, όπως είχε δηλώσει ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας Τόμας Ντρόσντα, «δραστηριότητες οι οποίες αντιβαίνουν σε συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής, σε αναγνωρισμένες διεθνείς βασικές θεμελιώδεις αρχές, ή σε υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

 

Σημειώνεται πως πολύ πριν υπάρξουν ανάλογες τοποθετήσεις στη γειτονική Γερμανία, ή στην Ολλανδία, η Βιέννη είχε αντιταχθεί στη μεταφορά της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας στο εξωτερικό, με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς να απευθύνει, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως αυτή θα ήταν «ανεπιθύμητη».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM