Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στέλνει κάθε χρόνο ως δώρο η Νορβηγία στο Λονδίνο, προκάλεσε φέτος απρόσμενες αντιδράσεις, με πολλούς να ζητούν ακόμη και την αντικατάσταση τού λιγότερο συμμετρικού και με σπασμένα κλαδιά έλατου. 


Κάθε χρόνο, ένα δέντρο κόβεται από περιοχή έξω από το Όσλο και προσφέρεται ως δώρο στο Λονδίνο για την τοποθέτησή του στην πλατεία Τραφάλγκαρ, εν είδει «ευχαριστώ» από τους Νορβηγούς για την υποστήριξη των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 


Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Γουεστμίνστερ, Άντριου Σμιθ και η δήμαρχος τού Όσλο, Μαριάν Μπόργκεν βοήθησαν στην υλοτόμηση του 80χρονου έλατου με ύψος 23 μέτρων μαζί με μικρούς μαθητές στις 16 Νοεμβρίου. 

 

Οι Λονδρέζοι κατά του «αρρωστιάρικου» χριστουγεννιάτικου δέντρου από τη Νορβηγία - «Κόλλησε κορωνοϊό»
«Χαίρομαι που οι άνθρωποι είναι παθιασμένοι, είναι ένα δείγμα πως οι Λονδρέζοι ενδιαφέρονται για το δώρο που τους στείλαμε» ανέφερε η δήμαρχος του Όσλο για το δέντρο που φωταγωγήθηκε - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ


Όμως, η μεταφορά του στη βρετανική πρωτεύουσα και οι φωτογραφίες που το έδειχναν με σπασμένα κλαδιά και με πιο φουντωτό φύλλωμα από τη μία μεριά, πυροδότησε το βρετανικό φλέγμα, προκαλώντας καταιγισμό, κυρίως χιουμοριστικών, σχολίων στα social media. 

 

 

Κάποιοι ειπαν πως είναι «ξεφτισμένο», άλλοι περυσινό, αρρωστιάρικο, «ημιθανές» ή ίσως «άρρωστο με κορωνοϊό». Ορισμένοι σχολίασαν πως είναι το σύμβολο του κατήφορου της σύγχρονης Βρετανίας ή τού σε πόση εκτίμηση έχει τη Βρετανία η Νορβηγία

 


Οι επικρίσεις και τα χλευαστικά σχόλια για το δέντρο προκάλεσαν τηn απάντηση τού Όσλο δια της δημάρχου που υπογράμμισε τον βαθύ συμβολισμό του δώρου, τονίζοντας πως προήλθε από δάσος. 

 

«Χαίρομαι που οι άνθρωποι είναι παθιασμένοι, είναι ένα δείγμα πως οι Λονδρέζοι ενδιαφέρονται για το δώρο που τους στείλαμε και το οποίο προέρχεται από ένα δάσος» τόνισε η δήμαρχος Μπόργκεν στο Reuters. 


«Είναι ένα δέντρο αγάπης και σημαίνει πολλά για εμάς η προσφορά του στους Λονδρέζους. Παρότι ξεκίνησε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον βρετανικό λαό για τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, πλέον αφορά τη φιλία, την αλλυλεγγύή, την ελπίδα για το μέλλον και την ειρήνη. Το δέντρο συμβολίζει όλα αυτά και ελπίζω πως όταν φωταγωγηθεί, οι άνθρωποι θα εστιάσουν στο συμβολικό μήνυμα πίσω από το δώρο» πρόσθεσε η ίδια. 

 

Με πληροφορίες από CNN