Οι φτωχοί εργαζόμενοι στην Ρωσία έφτασαν το 2016 τα περίπου 12,1 εκατομμύρια άτομα

Οι φτωχοί εργαζόμενοι στην Ρωσία έφτασαν το 2016 τα περίπου 12,1 εκατομμύρια άτομα Facebook Twitter
0

Το Κέντρο αναλυτικής έρευνας με την επωνυμία «Εργαζόμενοι φτωχοί στην Ρωσία και στο εξωτερικό», το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ρωσικής κυβέρνησης, όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ένα έκτο όλων των απασχολουμένων Ρώσων πολιτών δεν μπορούν οι να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά ούτε και τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Τα εισοδήματα τους τον προηγούμενο χρόνο ήταν κάτω από το κατώτατο όριο διαβίωσης του ενεργού πληθυσμού.


Σύμφωνα με την Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, 2 εκατομμύρια Ρώσοι (το 7,3% των εργαζομένων) αμείβονται με μισθούς που βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο διαβίωσης.

Ο Βλαντίμιρ Τρούμπιν , εμπειρογνώμονας του Κέντρου αναλυτικής έρευνας, αρμόδιος για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, διευκρινίζει ότι αν υπολογισθούν, εκτός από τον μισθό, διάφορα άλλα έσοδα καθώς και οι δαπάνες των απασχολουμένων, τότε ο αριθμός των φτωχών εργαζόμενων θα αυξηθεί μερικές φορές, δηλαδή θα φθάσουν τα 12,1 εκατομμύρια άτομα το 2016 (αριθμός που αντιστοιχεί στο 16,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού».


Στην σχετική ανακοίνωση του Κέντρου αναλυτικής έρευνας, αναφέρεται ότι το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι κατά 4 φορές μεγαλύτερο απ' ότι στον ιδιωτικό τομέα, (στον οποίο απασχολούνται τα δύο τρίτα των εργαζομένων). Παράλληλα επισημαίνεται ότι το 2011 η μεταξύ τους διαφορά αυτή ήταν διπλάσια.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου κοινωνικής πολιτικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Λίλια Οβτσαρόβα περίπου το 60% των φτωχών είναι άτομα ικανά να εργασθούν εκ των οποίων το 90% εργάζονται. Οι περισσότεροι είναι άτομα που έχουν παιδιά και μισθούς οι οποίοι δεν υπερβαίνουν το διπλάσιο του κατώτατου ορίου διαβίωσης σε περίπτωση που έχουν δύο παιδιά, και το 1,5 εάν έχουν ένα παιδί.

Νωρίτερα η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι οι φτωχοί Ρώσοι που έχουν εισόδημα κάτω του κατώτατου ορίου διαβίωσης, με βάση τα στοιχεία έφθαναν το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα 21,1 εκατομμύρια άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 300 χιλιάδες μικρότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατώτατο όριο διαβίωσης στην Ρωσία αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 , φθάνοντας τα 10.329 ρούβλια (περίπου 152 ευρώ) κατ' άτομο μηνιαίως, ενώ στο πρώτο εξάμηνο ήταν 9.909 ρούβλια (περίπου 145 ευρώ).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Vedomosti

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ