Οι δύο τρόποι με τους οποίους ο Τραμπ θέλει να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι δύο τρόποι με τους οποίους ο Τραμπ θέλει να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζουν μια στρατηγική πετρελαϊκών κυρώσεων με στόχο την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το προτεινόμενο σχέδιο χρησιμοποιεί μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο». Σε ένα σενάριο, η ομάδα του Τραμπ θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου εκδίδοντας γενικές άδειες ή αυξάνοντας το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου της G7 πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, εάν επίκειται επίλυση του πολέμου.

Αντίθετα, η ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων για να αποκτήσει μόχλευση έναντι της Μόσχας. Τα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυστηρότερες δευτερεύουσες κυρώσεις που στοχεύουν τους ευρωπαίους ναυλωτές και τους μεγάλους αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία, καθώς και ενισχυμένη παρακολούθηση των διαδρομών δεξαμενόπλοιων μέσω των Δανικών και Τουρκικών Στενών.

Αυτές οι συζητήσεις σε πρώιμο στάδιο φέρεται να περιλαμβάνουν τους υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ και πρώην αξιωματούχους των κυρώσεων, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον ίδιο τον εκλεγμένο πρόεδρο, έγραψε το Bloomberg. Η ομάδα του Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν για την εξισορρόπηση της επιβολής των κυρώσεων με την αποφυγή διαταραχών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ σχετικά με μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν ανοιχτό να κανονίσει.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε προηγουμένως να μεσολαβήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ πιστεύουν ότι η επίλυση του πολέμου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Ρωσία-Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, πρότεινε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να διαμορφωθεί εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η κριτική του Τραμπ για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες στο Κίεβο για πιθανή πίεση για αποδοχή ειρηνευτικής συμφωνίας με όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον — συνολικού ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 — η Ουκρανία πιθανότατα θα είχε χάσει τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM