Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός στη Συρία και πλέον το ρολόι μετρά αντίστροφα για τις 120 ώρες. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία τέθηκε ήδη σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία.

 

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ). Οι ΣΔΔ δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

 

Χθες το βράδυ, η Τουρκία ανακοίνωσε πως συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αφήσει τις δυνάμεις συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG να αποσυρθούν.

 

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν για 120 ώρες και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ομαλής απόσυρσης των στρατευμάτων που καθοδηγούνται από τους Κούρδους σε περιοχή που η Τουρκία χαρακτήρισε ως "ασφαλή ζώνη" στα σύνορα, ανακοινώθηκε. Ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει με ασφάλεια την απόσυρση των δυνάμεων των Κούρδων. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε.