Ο Τραμπ ξεκινάει «πόλεμο» με το αλουμίνιο - Ανεβάζει τους δασμούς και η ΕΕ δεσμεύεται να απαντήσει αναλόγως

Ο Τραμπ ξεκινάει «πόλεμο» με το αλουμίνιο - Ανεβάζει τους δασμούς και η ΕΕ δεσμεύεται να απαντήσει αναλόγως Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον, μεταξύ αυτών της Κίνας, αλλά και της ΕΕ.

«Θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου.

«Και θα εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Τραμπ μίλησε για τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες χώρες θα αφορούν.

«Πρέπει να ανοικοδομήσετε τις βιομηχανίες σας» επισήμανε απευθυνόμενος στους βιομηχάνους, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές με χαμηλή φορολογία στις ΗΠΑ «καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας μας».

Στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ, η Wall Street κατέγραψε πτώση σήμερα, καθώς οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Γύρω στις 21.20 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 561,04 μονάδων (-2,24%) στις 24.468,16 μονάδες.

Σθεναρή απάντηση υπόσχεται η ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά (της)» διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη» για αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ, «που φαίνεται πως αποτελεί μια κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής εγχώριας βιομηχανίας και δεν βασίζεται σε καμία δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας» επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει «εντός των επόμενων ημερών μια πρόταση αντίμετρων σε βάρος των ΗΠΑ, που θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να επανεξισορροπήσουμε την κατάσταση».

«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ...» τονίζει ο Γιούνκερ.

Νωρίτερα η γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.

«Τώρα η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Διεθνή / Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν στρατιωτική συγκέντρωση και αυξημένη δραστηριότητα σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Φινλανδία, με την Ρωσία να προειδοποιεί για κλιμάκωση λόγω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Η φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με κρίσιμο τεστ: Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα απόρρητα μηνύματα του «Pfizergate»

Διεθνή / Η φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με κρίσιμο τεστ: Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα απόρρητα μηνύματα του «Pfizergate»

Τα επίμαχα μηνύματα φέρεται να ανταλλάχθηκαν στις αρχές του 2021, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε την προμήθεια έως 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ
LIFO NEWSROOM