Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη μετά από 5 χρόνια: Οι συναντήσεις του Κινέζου προέδρου

Ο Κινέζος πρόεδρος για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά από 5 χρόνια Facebook Twitter
Σι Τζίνπινγκ, φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια.  

Οι στάσεις που θα πραγματοποιήσει ο Κινέζος πρόεδρος στο ταξίδι του στην Ευρώπη είναι η Γαλλία και στη συνέχεια η Ουγγαρία και η Σερβία.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου της Κίνας με τον Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και οι εμπορικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.  

Οι συνομιλίες σε αυτή η σπάνια επίσκεψη του Κινέζου προέδρου δεν αναμένονται εύκολες καθώς η επίσκεψη του έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ευρωπαϊκές χώρες είναι τεταμένες. 

Οι γαλλοκινεζικές σχέσεις δοκιμάστηκαν με την ευρωπαϊκή έρευνα - την οποία υποστήριξε η Γαλλία - σε ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα. Έπειτα, με μια κίνηση που θεωρήθηκε ευρέως ως αντίποινα, το Πεκίνο προχώρησε στην εξέταση των εισαγωγών μπράντι οι οποίες είναι κυρίως από την Γαλλία. 

Οι επόμενες επισκέψεις του προέδρου της Κίνας σε ευρωπαϊκά εδάφη 

Οι χώρες τις οποίες θα επισκεφτεί στη συνέχεια ο Κινέζος πρόεδρος είναι η Ουγγαρία και η Σερβία, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν πολύ καλές με την Ρωσία. 

Την Δευτέρα ο Σι Τζινπίνγκ, θα γιορτάσει τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Γαλλίας και θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ολυμπιακή εκεχειρία 

Στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να ζητήσει από τον Κινέζο ομόλογό του να υποστηρίξει την ολυμπιακή εκεχειρία στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισίου. 

«Καθώς η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας, στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να αλλάξει τους υπολογισμούς της Ρωσίας και να συμβάλλει στην επίλυση της σύγκρουσης».  

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το αίτημα αυτό εκφράζεται από την Γαλλία προς το Πεκίνο. Την προηγούμενη χρονιά κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε μεταφέρει το ίδιο μήνυμα χωρίς όμως κάποια εμφανή θετικά αποτελέσματα.  

Ακόμα, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται ανταποδώσει την φιλοξενία του Κινέζου προέδρου στο παλιό σπίτι του πατέρα του, πηγαίνοντας στα Πυρηναία συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Σημειώνεται ότι τα Πυρηναία είναι ένα μέρος με το οποίο συνδέεται συναισθηματικά ο Εμανουέλ Μακρόν λόγω της καταγωγής του. 

Οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης Κίνας 

Σε άρθρο του Εμανουέλ Μακρόν που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα La Tribune, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον εμπορικό ανταγωνισμό που υπάρχει με την Κίνα και στην ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής διότι «κάποιοι παράγοντες εξακολουθούν να θεωρούν την Κίνα μια αγορά ευκαιριών», ενώ παράλληλα αυτή «εξάγει μαζικά προς την Ευρώπη». 

Με πληροφορίες Euronews 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM