Ρωσία: «Άσκοπη» η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής στην Ελβετία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσία: «Άσκοπη» η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής στην Ελβετία για τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ρώσοι στρατιώτες μπροστά από στρατιωτικά ουκρανικά οχήματα που κατέλαβαν και πλέον εκτίθενται στη Μόσχα – Φωτ. αρχείου: EPA
0

«Άσκοπη» χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου και στην οποία η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί, με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ελβετική κυβέρνηση γνωστοποίησε πως «σε αυτό το στάδιο» των συνομιλιών η Ρωσία δεν είναι μεταξύ των κρατών που έχουν προσκληθεί. Επισημαίνοντας ότι ήταν πάντοτε ανοιχτή ως προς την πρόσκληση της Ρωσίας, υπογράμμισε πως η Μόσχα είχε κατ’ επανάληψη διαμηνύσει πως δεν ενδιαφερόταν να συμμετάσχει. Η Ελβετία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως θα φιλοξενούσε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αμφισβήτησε χθες, Πέμπτη (2/5), την αξιοπιστία της πρωτοβουλίας. «Για τι είδους διάσκεψη μπορούμε να μιλήσουμε, με σοβαρές προσδοκίες για κάποιου είδους αποτελέσματα, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας;», είπε σε δημοσιογράφους. «Αυτό είναι απολύτως αδύνατο και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν στοχεύει σε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

«Η Ελβετία είναι πεπεισμένη πως η Ρωσία πρέπει να εμπλακεί σε αυτήν τη διαδικασία», υπογραμμίζει η ελβετική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. «Μια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τη Ρωσία δεν είναι δυνατή», συμπληρώνει.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι έχουν σταλεί οι προσκλήσεις για τη σύνοδο κορυφής, την οποία χαρακτήρισε ως «πρώτη αληθινή ευκαιρία για να ξεκινήσει η αποκατάσταση μιας δίκαιης ειρήνης». Υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα επιχειρούσε να διαταράξει τις προσπάθειες των συμμετεχόντων με απόπειρες «χειραγώγησης» και με «ισχυρά πλήγματα από τους τρομοκράτες του».

Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι το Κίεβο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμμετάσχει η Κίνα στη διάσκεψη της Ελβετίας. «Η Κίνα είναι πολύ σημαντική και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα με τη συμμετοχή των εταίρων μας», είπε.

Οι αντιπροσωπείες που έχουν προσκληθεί περιλαμβάνουν μέλη της G7, της G20 και των BRICS, την ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς και δύο θρησκευτικούς εκπροσώπους, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση. Υπογράμμισε πως σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς και έναν οδικό χάρτη για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα της Ράφα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Η επιχείρηση για την ανάκτηση του σώματος του 24χρονου πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ομάδων, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού
THE LIFO TEAM
Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM