Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Facebook Twitter
EPA
0

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας.

Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018. Ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ επικράτησε στον τελευταίο γύρο του ομολόγου του από το Λουξεμβούργο Πιέρ Γκραμέγκνα. Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τη διεκδίκηση οι υπουργοί Οικονομικών της Σλοβακίας και της Λετονίας.

Ο Σεντένο ήταν το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ κυρίως επειδή ανήκει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν εκπροσωπείται σε κανένα όργανο της Ε.Ε.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκονται πολιτικοί κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο, ο Πορτογάλος πολιτικός έλαβε τελικά τη στήριξη χωρών του Νότου αλλά και της Γερμανίας.

Ο 50χρονος οικονομολόγος είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε χαρακτηρίσει ως τον «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας», για τις οικονομικές επιδόσεις που καταγράφει η χώρα μετά την εποχή των μνημονίων.

Ο  Σεντένο συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην Πορτογαλία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Κομουνιστικό Κόμμα η οποία βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από τον Μάιο του 2016.

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, πρώτος εξέφρασε  μέσω επιστολής του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή του, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU).

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ