Ο Πομπέο απειλεί το Πεκίνο με αντίποινα μετά από μια «θλιβερή μέρα» για το Χονγκ Κονγκ

Ο Πομπέο απειλεί το Πεκίνο με αντίποινα μετά από μια «θλιβερή μέρα» για το Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απείλησε το Πεκίνο με περαιτέρω αντίποινα, αποδοκιμάζοντας μια «θλιβερή μέρα» για το Χονγκ Κονγκ μετά την έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία.

«Σήμερα αποτελεί μια θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ και για τους ανθρώπους σε όλη την Κίνα που αγαπούν την ελευθερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς ενόσω η Κίνα περιτυλίγει το Χονγκ Κονγκ με τα αυταρχικά της σαγόνια», τόνισε ο Πομπέο, μετά την διακήρυξη από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της εν λόγω νομοθεσίας.

Ο νέος νόμος κατηγορείται από επικριτές για απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ. Προβλέπει ότι η κινεζική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για «σοβαρές» παραβιάσεις της ασφάλειας και ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας.

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Τραμπ, θα εξαλείψουμε τις πολιτικές εξαιρέσεις που δίνουν στο Χονγκ Κονγκ μια διαφορετική και ειδική μεταχείριση, με λίγες εξαιρέσεις», προειδοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Στα τέλη Μαΐου, η Ουάσινγκτον είχε ήδη ακυρώσει το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που ίσχυε για το Χονγκ Κονγκ.

Στον ΟΗΕ, 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, κάλεσαν την Κίνα να επανεξετάσει αυτόν τον νόμο ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, «απειλεί» τις ελευθερίες σε αυτό το αυτόνομο έδαφος.

Σήμερα, η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε πως ο νέος νόμος είναι «το πιο σημαντικό γεγονός» για το Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

«Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός στις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή», δήλωσε η Λαμ σε τελετή για την επέτειο της 23ης επετείου της επιστροφής της πρώην βρετανικής αποικίας στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM