Ο ΟΗΕ απαντά στον Έλον Μασκ: Να πώς 6,6 δισ. $ θα σώσουν από την πείνα 42 εκατ. ανθρώπους

Ο ΟΗΕ απαντά στον Έλον Μασκ: Να πώς 6,6 δισ. $ θα σώσουν από την πείνα 42 εκατ. ανθρώπους Facebook Twitter
Πηγή φωτό WFP/Arete/ Damilola Onafuwa
0

Πριν από λίγες ημέρες, ο Έλον Μασκ «προκάλεσε» τον ΟΗΕ να του δείξει πώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας. Τώρα, πήρε την απάντησή του. 

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ- που ξεκίνησε αυτό τον «διάλογο» με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο- απάντησε στον Έλον Μασκ, παραθέτοντας την πρόταση του οργανισμού. 

Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Μπίσλεϊ δημοσίευσε την έκκληση του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης προς τους δισεκατομμυριούχους. Ο οργανισμός τους καλεί να δωρίσουν 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία «θα βοηθήσουν να αποτραπεί η πείνα για 42 εκατομμύρια ανθρώπους, σε 43 χώρες». 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ κάλεσε δισεκατομμυριούχους να αναλάβουν δράση για «μία και μόνη φορά», αναφερόμενος στον Έλον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος. «Έξι δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια 42 εκατομμυρίων ανθρώπων που κυριολεκτικά θα πεθάνουν, αν δεν τους βοηθήσουμε. Δεν είναι περίπλοκο», είχε πει τότε. 

Λίγες ημέρες αργότερα, σχολιάζοντας δημοσίευμα που ανέφερε ότι η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά 36 δισεκατομμύρια σε μια μέρα, χάρη σε συμφωνία μεταξύ Tesla και Hertz, ο Μπίσλεϊ σχολίασε ότι με το 1/6 αυτού του ποσού «θα σώζονταν 42 εκατομμύρια ζωές, που η πείνα τους χτυπά την πόρτα». 

Στη συνέχεια, ο Μασκ «προκάλεσε» το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης να περιγράψει στο Twitter «ακριβώς πώς 6 δισεκατομμύρια θα λύσουν την παγκόσμια πείνα», δηλώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «θα πουλήσω μετοχές της Tesla αμέσως». Αλλά, συμπλήρωσε, πρέπει ο κόσμος «να βλέπει ακριβώς πώς δαπανώνται τα χρήματα». Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα ο Μασκ έχει προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών της εταιρείας του

Τώρα, ο ΟΗΕ πέρασε στην αντεπίθεση, εξηγώντας αναλυτικά πώς αυτό το ποσό μπορεί να σώσει 42 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. 

«Ο κόσμος καίγεται. Έχω προειδοποιήσει για αυτή την τέλεια καταιγίδα εξαιτίας του κορωνοϊού, των συγκρούσεων, των κλιματικών σοκ και τώρα του αυξανόμενου κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μπίσλεϊ. 

«Η κρίση πείνας είναι επείγουσα, άνευ προηγουμένου και μπορεί να αποφευχθεί. Έλον Μασκ, ζήτησες ένα σαφές πλάνο και ανοιχτά βιβλία. Αυτό είναι. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σου- και με οποιονδήποτε άλλο- που σοβαρολογεί για τη σωτηρία ζωών. Το ζητούμενο είναι 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποτραπεί η πείνα το 2022», έγραψε ακόμη σε διαδοχικές αναρτήσεις. 

«Μόνο σε πέντε χώρες είναι 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι στην πρώτη γραμμή της πείνας. Αυτά που έχω δει σε κάθε μία από αυτές τις χώρες είναι χειρότερα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, τη Μαδαγασκάρη, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και την Υεμένη. 

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι βασικές για εμάς και τους δωρητές μας. Οι οικονομικές εκθέσεις του WFP, τα επιχειρησιακά πλάνα, ο λογιστικός έλεγχος, οι ετήσιες εκθέσεις κτλ. είναι όλα δημόσια. Έχουμε ανοιχτά βιβλία», συμπλήρωσε, απαντώντας στο αίτημα του Μασκ περί διαφάνειας. 

Στην ανακοίνωση με την οποία απευθύνει έκκληση σε δισεκατομμυριούχος να δωρίσουν 6,6 δισ. δολάρια, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης αναφέρει πώς θα διατεθούν τα χρήματα. 

- 3,5 δισεκατομμύρια για τρόφιμα και την παράδοσή τους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αποστολής και μεταφοράς στις χώρες και αποθήκευση 

- 2 δισεκατομμύρια για voucher τροφίμων και μετρητών σε μέρη όπου μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές. Αυτή η βοήθεια επιτρέπει σε εκείνους που είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη να αγοράσουν τα τρόφιμα που προτιμούν και στηρίζει τις τοπικές οικονομίες 

- 700 εκατομμύρια για δαπάνες σχεδιασμού, επέκτασης και διαχείρισης αποτελεσματικών προγραμμάτων για τις μεταφορές εκατομμυρίων τόνων περισσότερων τροφίμων και μετρητών και για voucher προσαρμοσμένα στις συνθήκες της κάθε χώρας, όπως και για τους επιχειρησιακούς κινδύνους σε 43 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει γραφεία και την ασφάλειά τους, παρακολούθηση των διανομών και των αποτελεσμάτων και διασφάλιση ότι η βοήθεια φτάνει στους πιο ευάλωτους. 

- 400 εκατομμύρια για διαχείριση παγκοσμίων και περιφερειακών επιχειρήσεων, διοίκηση και λογοδοσία, μεταξύ άλλων για τον συντονισμό των παγκόσμιων εφοδισιαστικών αλυσίδων και εναέριων διαδρομών, τον συντονισμού logistics παγκοσμίως, την παρακολούθηση και ανάλυση της πείνας σε όλο τον κόσμο, τη διαχείριση κρίσεων και για ανεξάρτητους ελεγκτές για επίβλεψη.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM