Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας για οικονομικές κυρώσεις εάν συνεχίσει να αυξάνει τη στρατιωτική του παρουσία γύρω από την Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων μας για την κλιμάκωση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης», δήλωσε ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία», πρόσθεσε.

 

Μπάιντεν και Πούτιν ξεκίνησαν την τηλεδιάσκεψη στις 10:07 π.μ., σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, και οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 12:08 μ.μ.  Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα στρατηγικής σταθερότητας, τις κυβερνοεπιθέσεις για καταβολή λύτρων και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, όπως το Ιράν.

 

Μπάιντεν και Πούτιν ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν τις επαφές. Οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους συμμάχους τους, προσθέτει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.