Ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την παύση εφαρμογής των συμφωνιών με το Ισραήλ

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την παύση εφαρμογής των συμφωνιών με το Ισραήλ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την παύση εφαρμογής των συμφωνιών με το Ισραήλ, αμέσως μετά από συνάντηση για την κατεδάφιση από το Ισραήλ δέκα παλαιστινιακών κτιρίων στην Ιερουσαλήμ. 

«Δεν θα υποκύψουμε στις υπαγορεύσεις και στην επιβολή ενός τετελεσμένου γεγονότος στο έδαφος με ωμή δύναμη, ειδικά στην Ιερουσαλήμ», είπε ο Μαχμούντ Αμπάς. «Όλα όσα κάνει το (το Ισραήλ) καθεστώς κατοχής είναι παράνομο και άκυρο», πρόσθεσε.

«Εξακολουθούμε να τείνουμε τας χείρας σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και διαρκή ειρήνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το status quo ή πως θα παραδοθούμε στα μέτρα της κατοχής. Δεν θα παραδοθούμε και δεν θα συνυπάρξουμε με την κατοχή, ούτε θα αποδεχθούμε την "συμφωνία του αιώνα". Η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ δεν πωλούνται ούτε είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται για συμφωνία ακίνητης περιουσίας με εταιρεία ακινήτων», υπογράμμισε. 

Σύμφωνα με το BBC οι συμφωνίες των τελευταίων 25 ετών αφορούν πολλά πεδία δραστηριότητας ανάμεσα στα οποία η ασφάλεια και η συνεργασία. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα απαντήσει στην κίνηση αυτή ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε πως συγκροτηθεί επιτροπή για την υλοποίηση της απόφασης. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της πρεσβείας της Παλαιστίνης 

Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χθες την παύση εφαρμογής όλων των υπογεγραμμένων συμφωνιών με το Ισραήλ.

Δήλωσε στην κατεπείγουσα συνάντηση της Παλαιστινιακής ηγεσίας που συγκάλεσε και πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα, ακολουθώντας την κατεδάφιση από το Ισραήλ των 10 Παλαιστινιακών κτιρίων στη συνοικία Sur Baher στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ η οποία εκτόπισε τους Παλαιστίνιους πολίτες, η ηγεσία αποφάσισε την παύση συμφωνιών που υπεγράφησαν με το Ισραήλ και τη σύσταση επιτροπής για την εφαρμογή της απόφασης αυτής όπως ζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

"Δεν θα υποκύψουμε στις υπαγορεύσεις και στην επιβολή ενός τετελεσμένου γεγονότος στο έδαφος με ωμή δύναμη, ειδικά στην Ιερουσαλήμ", είπε. "Όλα όσα κάνει το (το Ισραήλ) καθεστώς κατοχής είναι παράνομο και άκυρο."

Ο Πρόεδρος δήλωσε: "Εξακολουθούμε να τείνουμε τας χείρας σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και διαρκή ειρήνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το status quo ή πως θα παραδοθούμε στα μέτρα της κατοχής. Δεν θα παραδοθούμε και δεν θα συνυπάρξουμε με την κατοχή, ούτε θα αποδεχθούμε την «συμφωνία του αιώνα». Η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ δεν πωλούνται ούτε είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται για συμφωνία ακίνητης περιουσίας με εταιρεία ακινήτων. "

Τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας και στον κόσμο χωρίς ο λαός μας να αποκτήσει πλήρως τα δικαιώματά του. Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος χρειάζεται, η απροκάλυπτη κατοχή θα ηττηθεί και το μελλοντικό μας Κράτος θα είναι ανεξάρτητο. "

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε όλες τις φιλικές και αδελφές χώρες του κόσμου που στέκονται δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό και τα δίκαια αιτήματά του στα διεθνή φόρα. Ωστόσο, πρόσθεσε, "θέλουμε να δούμε βήματα στην πράξη καθώς και την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έστω μία φορά".

Τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή να εφαρμοστεί η συμφωνία του Καΐρου του 2017 για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση μέσω της Αιγύπτου. "Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στα τραγικά αποτελέσματα της συνάντησης της Μόσχας όταν η Χαμάς αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία την έφερε σε συμφωνία με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό. "Τείνω την χείρα μου για συμφιλίωση και είναι καιρός για σοβαρότητα", είπε.

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση της ομιλίας του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη συνάντηση ηγεσίας απόψε.

"Ο μέγας Παλαιστινιακός μας λαός στην πατρίδα και στη Διασπορά, ειρήνη σε εσάς, και το έλεος και οι ευλογίες του Θεού.

"Υπό το φως της κατεδάφισης από την Ισραηλινή κατοχή των δεκάδων σπιτιών του λαού μας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και την εκτόπιση εκατοντάδων αθώων πολιτών από το Sur Baher και άλλων που έχουν μείνει άστεγοι κατόπιν της σαφής ισραηλινής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όπως συμβαίνει συνήθως, και κατά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ ημών και αυτών, σε αυτό που μπορούμε να περιγράψουμε μόνο ως εθνοκάθαρση και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό - αν και το θέμα της εθνοκάθαρσης έχει λάβει τέλος σε όλο τον κόσμο μετά τη Νότια Αφρική, συντηρείται μέχρι και σήμερα από το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

"Προς τιμήν των μαρτύρων μας, των κρατουμένων και των δεινών του λαού μας που ζουν κάτω από τη μακρύτερη κατοχή στη σύγχρονη ιστορία μας στη γη του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης και στο όνομα των Παλαιστινίων προσφύγων παντού και του δικαιώματός τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λέμε ξεκάθαρα: Δεν θα υποκύψουμε σε καμία υπαγόρευση και επιβολή τετελεσμένων στα εδάφη μας με ωμή βία , ειδικά στην Ιερουσαλήμ αλλά και αλλού. Η συνολική Παλαιστινιακή γη είναι ιερή. Οι υπόλοιπες πόλεις και χωριά δεν είναι λιγότερο ιερά από την Ιερουσαλήμ.

"Λέμε σαφώς: Δεν θα υποκύψουμε στις υπαγορεύσεις και στην επιβολή του status quo στην περιοχή με βίαιη δυνάμεις, ειδικά στην Ιερουσαλήμ, καθώς όλα τα πεπραγμένα του κατεχόμενου κράτους είναι παράνομα και άκυρα.

"Η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της πολιτικής της μεροληψίας όσον αφορά το Ισραήλ και των προσπαθειών της να αλλάξει τους διεθνείς αναφερόμενους όρους μέσω της συμφωνίας του αιώνα, καλύπτει τις ισραηλινές παραβιάσεις εναντίον του λαού μας, τις οποίες απορρίψαμε και θα συνεχίσουμε να απορρίπτουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα συμφέροντα του λαού μας και τα δικαιώματά του. Ο παλαιστινιακός μας λαός, με την αταλάντευτη και ειρηνική λαϊκή αντίστασή του, θα εξαλείψει τα ισραηλινά και αμερικανικά σχέδια.

"Δεν έχει σημασία πόσο καιρό χρειάζεται, αυτή η αποτρόπαια κατοχή θα νικηθεί από τη γη μας και η μελλοντική μας κατάσταση θα καθιερωθεί, Θεού θέλοντος. Δεν υπάρχει ειρήνη, ασφάλεια και καμία σταθερότητα στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς ο Παλαιστινιακός μας λαός να αποκτήσει τα πλήρη δικαιώματά του.

"Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι δεν έχουμε εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του Κράτους της Παλαιστίνης και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού μας λαού, ο μόνος νόμιμος μας εταίρος είναι οι Άραβες αδελφοί μας και τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον Παλαιστινιακό σκοπό, αλλά εμείς έχουμε τον πρώτο λόγο.

"Η ισραηλινή κατοχική αρχή αποφάσισε να αγνοήσει όλες τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν από κοινού και συνεχίζει να σκοτώνει τους Παλαιστίνιους πολίτες, να τους συλλαμβάνει, να κατεδαφίζει τα σπίτια τους και να κατάσχει τα εδάφη τους και υψώνει τείχη που χωρίζουν την Παλαιστινιακή γη, επιβάλλεται ένα σύστημα απαρτχάιντ, το οποίο όλος ο κόσμος το έχει απορρίψει. Αυτό το απαρτχάιντ, το οποίο τελείωσε πριν από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο, παραμένει εδώ υπό την εποπτεία της Αμερικής με τελική πράξη την πειρατεία των Παλαιστινίων κεφαλαίων.

"Από την άλλη πλευρά, οι έποικοι, με την υποστήριξη του κράτους κατοχής συνεχίζουν να επιτίθενται κατά των ζωών και ιδιοκτησιών του λαού μας στις πόλεις και τα χωριά τους και στους χριστιανικούς και ισλαμικούς ιερούς τόπους μας, ιδιαίτερα στο Τζαμί Al-Aqsa και στην Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου, το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό · ο λαός μας δεν πρέπει να το ανεχτεί και πρέπει να το σταματήσει με όλα τα νόμιμα μέσα, πρέπει να αντιμετωπίσει όποιον μας επιτίθεται.

«Τείνουμε τας χείρας ακόμη στην ειρήνη, επειδή πιστεύουμε σε μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι αποδεχόμαστε τη συνέχιση του status quo ή την παράδοση στις πολιτικές και τα μέτρα κατοχής. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα παραδοθούμε, δεν θα συνυπάρξουμε με την κατοχή και δεν θα ασχοληθούμε με τη συμφωνία του αιώνα ή το χαστούκι του αιώνα ή τη ντροπή - όλα τα ονόματα σε έναν τίτλο. Η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση ή διαπραγμάτευση. Δεν είναι μια συμφωνία ακινήτων με μια εταιρεία ακινήτων.

«Ενώ ευχαριστούμε όλες τις χώρες και τους λαούς του κόσμου που στέκονται δίπλα μας για την επίτευξη των δικαιωμάτων μας, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για να αποτρέψει την ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον του λαού μας και να τερματίσει την κατοχή του κράτους μας καθώς εφαρμογή των συναφών αποφάσεών του.

"Χθες έγινε μια συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, 14 χώρες μιλούσαν σε μία γλώσσα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούσαν τη δική τους γλώσσα." Ο Jason Greenblatt λέει: Οι Παλαιστίνιοι είναι απομονωμένοι, θέλω να μάθω ποιος είναι απομονωμένος; Εμείς ή αυτοί; Έχουμε 14 άλλες χώρες μαζί μας και έχουμε 135 χώρες (ο όμιλος των 77 και Κίνα) και 140 χώρες που μας αναγνωρίζουν, ποιος είναι απομονωμένος. Εμείς ή Αμερική; Απευθυνόμαστε στην Διεθνή Κοινότητα στον κόσμο, απαιτούμε πράξεις.

Σας ευχαριστούμε για τη θέση σας σχετικά με τη λύση των δύο κρατών και την κατοχή και τα σύνορα του 1967, αλλά θέλουμε πρακτικά βήματα, έστω και μία φορά, για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, είτε του Συμβουλίου Ασφαλείας, 86 ψηφίσματα Επιλέξτε οποιοδήποτε ψήφισμα και να το εφαρμόσετε ή οποιοδήποτε από τα 700 ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης. Λάβετε οποιαδήποτε απόφαση και εφαρμόστε τη αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε κανένα ψήφισμα. Ταυτόχρονα μιλάμε για διεθνή νομιμότητα και διεθνή δικαιοσύνη. Αυτό είναι απαράδεκτο στον εικοστό πρώτο αιώνα.

"Λέμε στους αδελφούς μας στη Γάζα: Ήρθε η ώρα για την εφαρμογή της συμφωνίας του 2017. Είστε αυτοί που ξεκίνησαν τον διάλογο και η Αίγυπτος ευχαρίστησε τον διάλογο αυτό και όλοι οι Άραβες αποδέχονται αυτή τη συμφωνία. Εμείς δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην τραγική κατάσταση της συνάντησης της Μόσχας όπου αρνηθήκατε να αναγνωρίσετε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και συμφωνήσατε με το Ισραήλ.

Όλες οι χώρες μιλάνε για δύο κράτη και όλος ο κόσμος συμφωνεί με το ψήφισμα 2334 και όλος ο κόσμος συμφωνεί με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το κράτος της Παλαιστίνης από τότε που έγινε μέλος ως παρατηρητής. Λέτε όχι στην ΟΑΠ, με ποιανού το μέρος είστε; Έχω ακόμα τείνει χείρα για συμφιλίωση και θέλω συμφιλίωση και ενδιαφέρομαι για συμφιλίωση. Αλλά το να παραμένουμε έτσι και να μιλάμε για περιφερειακά θέματα, νομίζω ήρθε η ώρα να είμαστε πιο σοβαροί.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας, τις συζητήσεις και εν όψει της επιμονής της κατοχικής αρχής στην άρνηση όλων των υπογεγραμμένων συμφωνιών των υποχρεώσεών τους, δηλώνουμε την απόφαση της ηγεσίας να παύσει να λειτουργεί βάσει των συμφωνιών που υπογράφηκαν με την ισραηλινή πλευρά και να ξεκινήσει την θέσπιση μηχανισμών -από αύριο- για τη σύσταση επιτροπής για την εφαρμογή αυτών σύμφωνα με τις αποφάσεις του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου "

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας κοροϊδέψεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Διεθνή / Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας προκαλέσεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Τι είπε ο Ερντογάν από την Κύπρο για την εισβολή, τον Ραούφ Ντενκτάς, τα όσα λέει ότι είπε στον Μητσοτάκη για τον Δένδια και την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήταν μια μεγάλη νύχτα»: Ο ιδρυτής της CrowdStrike κομπιάζει μιλώντας για το «μπλακ άουτ»

Διεθνή / «Ήταν μια μεγάλη νύχτα»: Ο ιδρυτής της CrowdStrike κομπιάζει μιλώντας για το «μπλακ άουτ»

Ποιος είναι ο 59χρονος Τζορτζ Κουρτς που ξεκίνησε από το Νιου Τζέρσι κι έχασε εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα - Το πάθος του για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και η ταραχή του για το μπλακ άουτ
LIFO NEWSROOM
Η επέτειος των 50 χρόνων από την προσελήνωση του Apollo 11 μας θυμίζει πόση ανάγκη έχουμε για καλές ειδήσεις

Σαν Σήμερα / Η επέτειος των 55 χρόνων από την προσελήνωση του Apollo 11 μας θυμίζει πόση ανάγκη έχουμε για καλές ειδήσεις

20 Ιουλίου 1969: η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε σύσσωμη τότε την κορύφωση της διαστημικής περιπέτειας της ανθρωπότητας. Στην εποχή μας, με τις διάφορες streaming πλατφόρμες, ούτε μια τηλεοπτική σειρά δεν μπορούμε να δούμε όλοι την ίδια ώρα.