Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε το «Βατικανό του Ισλάμ» στα Τίρανα

Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε το «Βατικανό του Ισλάμ» στα Τίρανα Facebook Twitter
Φωτογραφία: straitstimes.com
0

Ότι θα δημιουργήσει το «Βατικανό του Ισλάμ» στα Τίρανα, ανακοίνωσε επισήμως ο Έντι Ράμα.

Η Αλβανία θα δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού, για να διαφυλάξει και να προωθήσει τη θρησκευτική ανεκτικότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε το «Βατικανό του Ισλάμ» στα Τίρανα Facebook Twitter
Φωτογραφία: straitstimes.com

Το κράτος αυτό του τάγματος των σιιτών Σούφι, όταν δημιουργηθεί, θα είναι ένα από τα μικρότερα του κόσμου. Θα έχει δική του κυβέρνηση, όχι όμως φορολογία ή αστυνομία και δεν θα απειλεί την εθνική κυριαρχία της Αλβανίας, εξήγησε ο Ράμα.

«Η ιστορία των Μπεκτασήδων είναι από μόνη της ένα κάλεσμα να δοθεί στην ιερή έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου των Μπεκτασήδων καθεστώς παρόμοιο με του Βατικανού», πρόσθεσε, σε μια τελετή για τη συμπλήρωση 95 ετών από τη μεταφορά της έδρας τους από την Τουρκία στην Αλβανία.

Ο Ράμα είπε ότι το συμβολικό κράτος δεν θα έχει τείχη, αστυνομία, στρατό, φορολογία αλλά θα είναι «μία έδρα, ένα πνευματικό κράτος». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Το αλβανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει αυτό το σχέδιο.

Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε το «Βατικανό του Ισλάμ» στα Τίρανα Facebook Twitter
Φωτογραφία: straitstimes.com

Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, παρακλάδι των Σούφι, ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αλβανία το 1929, αφού στην Τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ απαγορεύτηκε στα μέλη του η άσκηση της λατρείας τους.

Ο Ράμα είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι η Αλβανία σχεδίαζε την ίδρυση ενός μικροκράτους στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ως πνευματικού κέντρου για τους Μπεκτασήδες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας δηλώνουν Μπεκτασήδες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM