Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στα Τίρανα

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στα Τίρανα Facebook Twitter
0

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, τα Τίρανα, όπου θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του νέου τζαμιού Namazgja (Namazgah στην τουρκική, που σημαίνει «τόπος για προσευχή») της αλβανικής πρωτεύουσας.

Το τζαμί, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 2015, χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων με τον καθένα και τη δομή του να παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Γύρω από το τέμενος θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και σχολή εκμάθησης του Κορανίου.

Η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τον «αδελφό τουρκικό λαό», τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα «που κατέστησαν εφικτή την ανέγερση του νέου μεγάλου τζαμιού των Τιράνων».

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στα Τίρανα Facebook Twitter

Ο μουφτής των Τιράνων Γκαζμέντ Τεκία ορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινού ιδρύματος της Μουσουλμανικής Κοινότητας και της τουρκικής πλευράς, που θα έχει τη διαχείριση του νέου τζαμιού.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί στα Τίρανα και με τον θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής σέκτας των Μπεκτασήδων (ή Μπεκτασί) στην Αλβανία και ταυτόχρονα όλων των Μπεκτασήδων στον κόσμο Εντομοντ Μπραχίμαϊ, ευρύτερα γνωστό στους πιστούς ως Μπαμπά Μόντι. Τον περασμένο μήνα είχε γίνει γνωστό, μέσω δημοσιεύματος των New York Times, το σχέδιο του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα να ιδρύσει εντός της επικράτειας της Αλβανίας ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων, στο πρότυπο του Βατικανού, προκαλώντας την αντίδραση εκπροσώπων της πολυπληθούς κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στα Τίρανα Facebook Twitter

Η ατζέντα Ερντογάν στα Τίρανα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προεδρεύσει μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό στην προγραμματισμένη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει δεκτός από τον Αλβανό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα εγκαίνια του μεγάλου αυτού τεμένους στα Τίρανα θα αποτελέσει ανάχωμα σε όσους σκέφτονται την ίδρυση κράτους των Μπεκτασήδων στα πρότυπα του Βατικανού στην Αλβανία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM