Ο D. Stojcevski φυλακίστηκε, έχασε 22 κιλά σε 17 μέρες, είχε παραισθήσεις και πέθανε στο πάτωμα ενώ κάμερες κατέγραφαν τα πάντα

 

Η υπόθεση έμοιαζε σαν ένα ακόμη περιστατικό ρουτίνας για τους νομικούς και την αστυνομία. Ο 32χρονος David Stojcevski δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο των 772 δολαρίων για επικίνδυνη οδήγηση και αυτό μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών. Ο David όμως δεν πρόλαβε να εκτίσει την ποινή του και δεν βγήκε ποτέ από αυτό το κελί ζωντανός. Αντιθέτως βρήκε μαρτυρικό θάνατο την 17η μέρα ενώ οι κάμερες κατέγραφαν τα πάντα. Η υπόθεσή του σήμερα έχει αρχίσει να προκαλεί αίσθηση στις ΗΠΑ και η ιστορία του εξαπλώνεται σιγά-σιγά στα μέσα όλου του κόσμου.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή τo 2014, ο David Stojcevski έχασε 22 κιλά, υπέφερε από παραισθήσεις και κρίσεις και είχε σπασμούς. Μια κάμερα ασφαλείας, την οποία οι δεσμοφύλακες παρακολουθούσαν υποτίθεται τακτικά, κατέγραφε όλο το 24ωρο. Σε όλο το βίντεο, του οποίου αποσπάσματα έχουν δοθεί από την οικογένειά του στη δημοσιότητα, ο 32χρονος είναι ολόγυμνος και κανείς δεν φαίνεται να τον βοηθά. Ο εγκλεισμός του χωρίς ρούχα σε ειδικό κελί και οι κάμερες κρίθηκαν απαραίτητα μια και υπήρχε φόβος για αυτοκτονία. Αρχικά ο κρατούμενος είχε κλειστεί σε κανονικό κελί και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα, παρόλο που η μαρτυρία μιας νοσοκόμας αναφέρει πως υπήρξε εισήγηση να εισαχθεί φρουρούμενος στη μονάδα τοξικομανών.

 

Ο D. Stojcevski φυλακίστηκε, έχασε 22 κιλά σε 17 μέρες, είχε παραισθήσεις και πέθανε στο πάτωμα ενώ κάμερες κατέγραφαν τα πάντα

 

Πριν από τη φυλακή ο Stojcevski ήταν σε θεραπεία για τον εθισμό του στα ναρκωτικά και λάμβανε μεθαδόνη, Xanax, και Klonopin για τα συμπτώματα στέρησης, τα οποία θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Local 4 στο Μίσιγκαν, όπου και συνέβη το περιστατικό, είναι γνωστό πως η στέρηση αυτής της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο του ασθενούς.

 

Από την πρώτη κιόλας ημέρα ο Stojcevski εμφάνισε συμπτώματα στέρησης. Δεν έτρωγε και είχε τρέμουλο ενώ στη συνέχεια άρχισαν οι παραισθήσεις. Τις δύο τελευταίες μέρες πριν πεθάνει τις πέρασε στο πάτωμα σε κατάσταση σοκ.

 

Όλο αυτό το διάστημα, οι αξιωματούχοι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον και σπάνια επισκέφτηκαν το κελί του. Ακόμη και όταν είχαν περάσει 38 ώρες χωρίς να έχει φάει τίποτα, κανείς δεν πήγε να δει τι συμβαίνει. Όταν πια μπήκαν στο κελί επειδή κατάλαβαν πως κάτι δεν πάει καλά ο νεαρός ήταν ήδη νεκρός. Σύμφωνα με τον κανονισμό κάποιος από τους δεσμοφύλακες έπρεπε να πραγματοποιεί έλεγχο στις κάμερες κάθε 15 λεπτά και να αναφέρει κάθε περίεργη συμπεριφορά.

 

Ο D. Stojcevski φυλακίστηκε, έχασε 22 κιλά σε 17 μέρες, είχε παραισθήσεις και πέθανε στο πάτωμα ενώ κάμερες κατέγραφαν τα πάντα

 

Η οικογένεια Stojcevski, η οποία αναφέρεται πως είχε ενημερώσει τις φυλακές για την κατάσταση του κρατούμενου, κατέθεσε μήνυση για το θάνατο του αλλά ένας δικηγόρος της πολιτείας αναφέρει πως η υπόθεση "στερείται νομικής αξίας," και η πολιτεία δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός μια και θεωρεί πως η φυλακή δεν θα χάσει την υπόθεση. Η είδηση αυτή έχει εξοργίσει τα social media που φροντίζουν να μαθευτεί η ιστορία και να εκφραστεί η δυσαρέσκεια που ίσως ασκήσεις πιέσεις. Δεκάδες μέσα έχουν αρχίσει να μεταδίδουν την ιστορία και να φέρνουν στην επιφάνεια τη βαθύτερη ρίζα του προβλήματος. Μπορεί η διοίκηση της φυλακής να επιμένει πως ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν είναι αρκετό, σημειώνει το Vox.com. To Local 4 που ανέδειξε την ιστορία έχει μαρτυρίες γιατρών που υποστηρίζουν πως οι φυλακές δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό και κανείς δεν έχει την γνώση και την πείρα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει την κρισιμότητα τέτοιων περιστατικών. Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει πολύ σκληρές εικόνες που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στον θεατή, αλλά για την ώρα είναι το πιο ισχυρό όπλο της οικογένειας που απαιτεί δικαίωση για τον άδικο θάνατο του παιδιού της που καταδικάστηκε σε θάνατο για μια κλήση της Τροχαίας.