«Νότια Ρωσία»: Έγγραφο αποκαλύπτει τα σχέδια της Μόσχας για τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές

«Νότια Ρωσία»: Έγγραφο αποκαλύπτει τα σχέδια της Μόσχας για τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές Facebook Twitter
0

Ένα προσχέδιο εγγράφου που εκπονήθηκε από κορυφαίους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας ζητά τη δημιουργία ενός νέου κράτους με το όνομα «Southern Rus».

Το σχέδιο, που ελήφθη από από το Schemes, ουκρανική υπηρεσία του RFE/RL, αποκαλύπτεται καθώς μαίνονται οι μάχες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται σε πολλαπλά μέτωπα.

Την ίδια ώρα Ρώσοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα σε περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία για σχεδόν οκτώ χρόνια, καθώς και στη Χερσώνα.

Το ψήφισμα θα έχει ως στόχο την ένωση των κατεχόμενων περιοχών με τη Ρωσία, κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Κριμαία το 2014.

Το προσχέδιο εγγράφου, με τίτλο Το Μανιφέστο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας και με ημερομηνία 16 Απριλίου, δεν διευκρινίζει ποια κατεχόμενα εδάφη θα αποτελούσαν το νέο κράτος της «Southern Rus».

«Νότια Ρωσία»: Έγγραφο αποκαλύπτει τα σχέδια της Μόσχας για τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές Facebook Twitter

Σε αυτό υπογραμμίζεται ότι η Ουκρανία έχασε τη νομιμότητά της μετά την αιματηρή διαμαρτυρία στην πλατεία (Maidan) Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, η οποία κορυφώθηκε με την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Ρωσία προσπάθησε εδώ και καιρό να υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους ήταν πραξικόπημα και ότι η κυβέρνηση ανελήφθη από «Ναζί» και «Μπαντερίστες» -αναφορά στον Ουκρανό ηγέτη του 20ου αιώνα, Στέπαν Μπαντέρα.

«Σε απάντηση στον τρόμο και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του ναζισμού από το πρώην Κράτος της Ουκρανίας, εμείς, με τη μορφή του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας, παίρνουμε την εξουσία στα χέρια μας και ιδρύουμε ένα νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας», αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το Radio Free Europe, το απόρρητο έγγραφο φέρεται να προέρχεται από κορυφαία στελέχη του κόμματος του Πούτιν. Συντάκτης ή εμπλεκόμενος στη σύνταξη του ενδέχεται να είναι ο Ρομάν Ρομάνοφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ενωμένης Ρωσίας».

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Schemes, χωρίς να κατονομάζονται, δήλωσαν ότι εμπλέκεται και ο Konstantin Malofeyev, ένας πλούσιος και ισχυρός Ρώσος επιχειρηματίας που έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση και υποστήριξη των αυτονομιστικών προσπαθειών στο Ντονμπάς εδώ και χρόνια.

Κανείς εκ των δύο δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων Meduza ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο εξέταζε τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στις 14 και 15 Μαΐου.

Όπως σημείωσε, ένα άλλο δημοψήφισμα μπορεί επίσης να διεξαχθεί στη Χερσώνα, μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Κριμαίας και είναι εν μέρει κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δυστυχώς, υπήρξαν φήμες ότι οι κατακτητές ετοιμάζουν κάτι [στη Χερσώνα] για τις πρώτες μέρες του Μαΐου». Ο Hennady Lahuta, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, είπε στη RFE/RL: «Είτε «δημοψήφισμα» ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το».

«Μπορώ να πω μόνο αυτό: ολόκληρη η περιοχή της Χερσώνας περιμένει την απελευθέρωση. Είναι ουκρανική», πρόσθεσε. «Θέλει να ζήσει σε μια ενωμένη, ειρηνική, ένδοξη, ενωμένη Ουκρανία».

Με πληροφορίες Radio Free Europe/Radio Svoboda

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM